Rezolutia procurorului este de incetare a urmaririi penale pentru una dintre acuzatii, si este comunicata in timpul procesului penal, procesul continuand pentru cealalta. Daca reclamanta nu este multumita de aceasta rezolutie, care este termenul de depunere a plangerii respective? Acest termen nu curge cumva chiar din momentul comunicarii rezolutiei? Indiferent de stadiul in care se afla procesul penal? In plus, reclamanta motiveaza ca parchetul a refuzat primirea unor dovezi de la reclamanta motivand depasirea unui termen legal. Si ca, tocmai aceste dovezi sunt cele importante. Tinand cont de toate acestea, care sunt exceptiile pentru care poate fi depasit un termen legal de depunere a plangerii impotriva rezolutiilor procurorului(daca ele exista)?
Art. 278 Cpp- Plangerea contra actelor procurorului
Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel sau ale procurorului sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.
In cazul rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau al ordonantei ori, dupa caz, al rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta sau rezolutie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 si art. 249 alin. 2.
Rezolutiile sau ordonantele prin care se solutioneaza plangerile impotriva rezolutiilor sau ordonantelor de neincepere a urmaririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmarire penala ori de incetare a urmaririi penale, se comunica persoanei care a facut plangerea si celorlalte persoane interesate.
Dispozitiile art. 275 - 277 se aplica in mod corespunzator.
Exceptia tardivitatii va fi invocata din oficiu , ceea ce va duce la respingerea plangerii.Cred ca intrebarea se referea la cazul in care s-a iesit din termenul 20 de zile pentru atacarea ordonantei , ce motive ar putea invoca pentru a nu-i fi respinsa plangerea ca tardiva?