Sunt parte vatamata si parte civila intr-un dosar in care invinuitul a facut fals si uz de fals art.290 Cod penal. Instanta a dispus inceperea urmaririi penale iar procurorul a propus recent recent scoaterea de sub urmarire penala cu art 10 lit.b si amenda administrativa 1000 lei . Vreau sa fac plangere impotriva ordonantei . Ma intereseaza cum pot sa-mi recuperez prejudiciul cauzat , in proces penal in continuare de actionare in instanta a ordonantei procurorului sau proces civil ? Ce hotarare poate da judecatorul la actinarea in instanta asupra ordonantei procurorului ?
Exista si posibilitatea ca instanta sa retrimita dosarul procurorului in vederea continuarii cercetarilor, asa cum exista sansa sa mentina solutia propusa de el sau, aceea de aretine cauza spre judecare daca va considera ca exista probe la dosar suficiente pentru tragerews la raspundere penala a inculpatului.
In cazul in care nici instanta nu va da o solutie favorabila , aveti si dreptul la recurs .
Ultima solutie este insa procesul la instanta civila, in vederea repararii prejudiciului , cu conditia ca acesta sa existe , sa fie cert si sa il puteti dovedi.
Cred ca ati mai postat acest subiect si v-as ruga sa nu mai deschideti si alt topic cu acest subiect.
Judecatorul poate respinge plangerea sau o poate admite trimitand iar cauza la procuror, sau eventual o poate admite si poate dispune retinerea cauzei spre judecare. Deci, direct prin procedura plangerii nu va puteti judeca pe latura civila, ci doar in conditiile in care cauza ramane spre judecata in fond.
Puteti cere recuperarea prejudiciului si pe cale separata, in civil.
Ce va impiedica sa faceti plangere? Daca sunteti in termenul de 20 de zile de la comunicare , faceti plangere la prim-procuror, si aratati motivele pt care considerati ca se impune continuarea cercetarilor . In speta va trebui sa aratati ca fapta exista si intruneste elementele laturii obeictive a infr. prev de art 290 C. pen. Asta daca nu va multumeste solutia procurorului , sub aspectul sanctiunii aplicate. Pt recuperarea prejudiciului daca ecesta exista si poate fi probat aveti la dispozitie calea actiuni civile