Incercati sa obtineti refuzul societatii in cauza, in scris.
Dupa ce obtineti acest "inscris", puteti incerca sa formulati o actiune privind "obligatia de a face", solicitand sprijinul instantei pentru obtinerea acestei esalonari.
Problema dvs. este si o problema de drept care a aparut in teoria si practica relativ recenta:respectiv, daca legiuitorul sau instanta de judecata pot revizui clauzele contractuale, in asa fel incat obligatiile contractuale sa poata fi executate.
Opiniile sunt divergente, insa una dintre aceste opinii se aplica si situatiei expusa de dvs. desi, astfel cum v-am spus, exista opinii pro si contra...
Exista o "solutie moderatoare" in sensul de a nu se exagera nici in admiterea fara rezerve a principiului "rebus sic standibus", nici in a se aplica fara rezerve principiul "pacta sunt servanda", de regula, in privinta unor contracte cu executare succesiva (ex. contract de imprumut ), situatie in care instanta ar putea sa intervina pentru revizuirea clauzelor contractuale aplicandu-se teoria impreviziunii.
Revin si arat insa, faptul ca, intr-o opinie se sustine faptul ca, fluctuatiile preturilor, scaderea puterii de cumparare datorita deprecierii monedei nationale nu sunt evenimente imprevizibile in conditiile unei economii in tranzitie.
Insa, as completa eu, ca s-ar putea aplica intr-o economie in situatie de criza, daca....reclamantul-debitor va putea demonstra instantei faptul ca prestatia sa din contract a devenit "apasatoare", "covarsitoare" si imposibil de executat din cauze independente de vointa acestuia.
Discutii interesante, care va pot ajuta sa va formati o opinie, gasiti si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...