avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare loc de munca

Revin cu o problema care ma arde si careia nu i-am gasit rezolvare.
Sunt desata la Ploiesti din 29 septembrie 2010 si nici acum nu mi-a fost intocmita o decizie in acest sens. Am semnat un act aditional incheiat la contractul de munca dar locatia trecuta in acel document este Bucuresti iar eu sunt obligata sa lucrez in Ploiesti.
Am citit pe internet ca ar trebui sa existe un document din care sa rezulte ca lucrez in Ploiest si o motivatie. In plus trebuie specificat in acel document perioada pentru care sunt desata. Ca trebuie sa mi se asigure transport sau decontarea transportului, diurna, ....
Vreau sa va spun ca in compania in care lucrez sunt angajati moldoveni din Republica Moldova sau chiar rusi pentru care conducerea achita 1700 ron lunar pentru cazare si alte cheltuieli. Mie nu mi s-a pus la dispozitie un transport spunandumi-se sa ma descurc! Am apelat la un coleg care transporta uleiuri in diferite statii de benzina sa ma ia si pe mine, si a fost de acord, dar acesta nu e masina de transportat persoane. In plus cred ca sunt transportata ilegal cu aceasta masina avand in vedere ca pentru marfa transportata exista aviz de insotire a marfii iar soferul este autorizat sa faca acest transport. Eu nu am nici-un document din care sa reiasa motivul pentru care ma aflu in masina.
Am probleme de sanatate care nu-mi permit sa fac atata efort avand probleme cu ficatul si pancreasul iar mediu in care lucrez este foarte toxic. Am fost trimisa la medicul de medicina a muncii, la cererea mea, iar acesta a spus ca sunt apta sa lucrez in postul de operator introducere date nefacand nici-o referire la problemele cu care ma confrunt desi mi-a cerut documemnte din care reiese ca am aceste probleme.
Spunet-mi va rog frumos ce sa fac sa-mi rezolv problema cu care ma confrunt ca nu mai fac fata drumului (de-acasa din Bucuresti si pana la rafinaria Petrotel fac doua ore si un sfert la dus si cel putin la fel la intoarcere). Seful m-a adus aici ca sa renunt la post, cei din conducere neputand sa desfiinteze postul deoarece acesta este blocat de o angajata care a intrat in concediu de maternitate iar eu sunt angajata in locul ei pe perioada determinata pana in septembrie anul viitor.
Un alt aspect este cel legat de orele pe care le parcurg si pe care le efectuez in fiecare zi la acest job. Mi s-a spus ca se considera program de lucru de cand ma urc dimineata in masina care ma aduce la Ploiesti si pana la ora la care aceasta ma lasa inapoi in Bucuresti. oricum Legea spune ca se considera accident de munca si accidentul care are loc in drum spre serviciu! Spuneti-mi daca este adevarat si trebuiesc luate in calcul si orele de drum? Ma urc in masina la 6.30 si ajung la Bucuresti seara, la ora 17.30, sau mai mult.
Mentionez ca tot ceea ce fac in Ploiesti poate fi rezolvat intr-o locatie din Bucuresti a acestei companii dar v-am spus seful meu isi bate joc de mine pentru a ma determina sa renunt la job.
As muri de foame daca renunt la serviciu, ca sa nu va mai spus ca am si credite de platit. Imi caut alt loc dar pana acum nu am fost cautata de nimeni.
Va rog din suflet sa-mi spuneti cum sa rezolv toate acestea?
Cel mai recent răspuns: Sorin Farcas , Consilier juridic 11:50, 25 Octombrie 2010
Detasarea are caracter temporar- durata sa este de cel mult un an; pt. prelungirea detasarii peste acest termen, se cere si acordul salariatului, din 6 in 6 luni.
Dispozitia de detasare se da in scris, fara ca aceasta sa constitutie o conditie de valabilitate, forma scrisa fiind determinata de necesitatea respectarii disciplinei financiare la acordarea si decontarea drepturilor banesti;
Salariatul detasat are dreptul la indemnizatia de detasare, la plata cheltuielilor de transport si cazare;
Accidentele petrecute in timpul deplasarii la si de la locul de munca, pot fi incadrate la categoria *accident de munca* - in fisa individuala de protectia muncii ar trebui sa fie consemnate itinerarul de deplasare, mijloacele de transport, etc.;
Sesizati ITM-ul, daca nu gasiti intelegere la angajator.
Dar orele petrecute pe drum, totusi sun 4 ore si ceva, pot fi socotite ca si cand ar face parte din programul de lucru? mai ales ca seful acum a facut condica de prezenta ca sa vada cand vine si pleaca fiecare, programul impus de aceasta firma fiind de la 8.30 la 17.30!
Daca ora la care ajung este 8.30 nu ar trebui sa plec 14.30 pentru ca drumul de-acasa si catre casa fiind prea lung si obositor? Pot fi obligata sa lucrez aici daca tot ceea ce lucrez poate fi rezolvat si din Bucuresti?
Va multumesc frumos!
Luena
Timpul de munca- orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil (art. 108 din Codul Muncii);
in consecinta timpul necesar deplasarii la/de la munca nu face parte din programul de lucru; daca discutiile cu angajatorul nu au efect si va considerati nedreptatita ,repet, sesizati ITM-ul!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fortata sa-mi dau demisia! lumifatu lumifatu Lucrez intr-o multinationala ca operator introducere date si desi sarcinile pe care eu trebuie sa le rezolv pot fi rezolvate si dintr-un sediu din Bucuresti ... (vezi toată discuția)
Deplasarea este timp de lucru? kisslilla kisslilla Buna ziua, Un angajat este platit la ora. Salariul se calculeaza foarte simplu: se inmultesc nr. de ore cu tariful orar. Intrebare 1: salariatul ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru in delegatie ddoinatm ddoinatm in calitate de salariat al unui SRL, sunt trimis in delegatie in alta localitate decat in cea care lucrez, iar timpul de deplasare este de aproximativ 7 sau 8 ... (vezi toată discuția)