avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire legala dupa deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire legala dupa deces

Buna ziua. M-am lovit de o situatie mai putin frumoasa si v-as ruga daca puteti sa ma ajutati cu niste informatii. In cazul unei famili tatal moare, lasand in urma o sotie, patru copii si o casa cu bunuri drept mostenire. In ce fel si ce masura are fiecare drept la acea mostenire? Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ktalina , utilizator 13:29, 26 Octombrie 2010
In cazul in care vor sa accepte toti succesibilii, cotele lor parti sunt de 4/16 parte pentru mama si 3/16 parte pentru fiecare dintre copii pentru toate bunurile ramase.
Prima clasa de mostenitori este cea a descendentilor, adica cea a copiilor defunctului si a urmasilor lor in linie dreapta la infinit, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara ei, inclusiv copiii adoptati cu efecte depline. Daca la
mostenire vin numai descendenti de gradul I (copiii), atunci mostenirea se va imparti in mod egal. Daca alaturi de acestia la mostenire este chemat si sotul supravietuitor, atunci se stabileste mai intai cota acestuia de 1/4, iar restul se imparte in mod egal intre descendenti.
1/4 pt. sotia supravietuitoare si 3/4 pt. copii , ce se imparte in mod egal intre cei 4 copii.
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
praporgescu, utilizator
Va multumesc pentru raspuns. Am pus aceasta intrebare pentru ca toata lumea in jurul meu imi spune ca sotia are o cota de 3/4, diferenta impartindu-se intre copii in parti egale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire sau nu ? neo2 neo2 buna ziua .voi incerca sa fiu cat mai succint. in urma cu 2 ani tatal meu a decedat . eu mai am o sora . am inteles ca 3/4 din masa succesorala ii revine mamei ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune ionutyahoocoom ionutyahoocoom Daca intr-un proces intre frati se anuleaza certificatul de mostenitor pe motiv ca nu au fost toti prezenti la succesiunea tatalui , dar testamentul nu se ... (vezi toată discuția)
Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)