avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesirea din indiviziune

Daca intr-un proces intre frati se anuleaza certificatul de mostenitor pe motiv ca nu au fost toti prezenti la succesiunea tatalui , dar testamentul nu se poate anula si ramne valabil atunci , cum se caluleaza cotele fiecaruia ca sa iasa din indiviziune ?

Cel cu testamentul primeste o cota mai mare fata de ceilalti frati sau daca s-a anulat certificatul de mostenitor toti copii sunt egali ?
daca testamentul este valabil, cel ce are testamentul va avea o cota mai mare.
Cuantumul rezervei potrivit art. 841 C. civ., in cazul in care la mostenire vin copii ai defunctului, cotitatea disponibila a mostenirii nu poate depasi:
-1/2 din mostenire, daca lasa un copil;
-1/3 din mostenire, daca lasa doi copii;
-1/4 din mostenire, daca lasa trei sau mai multi copii.
Implicit, rezulta ca rezerva va fi de: 1/2 din mostenire pentru un copil, 2/3 din mostenire pentru doi copii si 3/4 din mostenire pentru trei sau mai multi copii.

Prima clasa de mostenitori este cea a descendentilor, adica cea a copiilor defunctului si a urmasilor lor in linie dreapta la infinit, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara ei, inclusiv copiii adoptati cu efecte depline. Daca la
mostenire vin numai descendenti de gradul I (copiii), atunci mostenirea se va imparti in mod egal. Daca alaturi de acestia la mostenire este chemat si sotul supravietuitor, atunci se stabileste mai intai cota acestuia de 1/4, iar restul se imparte in mod egal intre descendenti.
reductiunea testamentului poatefi ceruta intr-un termen de 3 ani de la data decesului defunctului.
multumesc prntru raspunsuri
in cazul meu , fratele cu testamenul primit dela tata a murit si a ramas sotia lui care nu are copii , iar noi mai suntem 4 frati in viata care dorim sa esim din indiviziune .
Din ce am mai citit pe forum am aflat ca nora nu il mosteneste pe socru dar il mosteneste pe sotul ei.
Imi puteti spune ce cota ii revine norei din acest partaj ?
Nora il va mostenit pe sotul ei si, neavind copii, urmeaza ca asupra lasamintului acestuia sa aibe drepturi fratii acestuia, adica dv.toti asupra a jumatate si nora cealalta jumatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire-moare unul din soti/nu sunt copii Mihaela Gradinaru Mihaela Gradinaru Buna ziua, Va rog sa ma ajutati/indrumati in vederea intelegerii si rezolvarii unui mare mister. Pornesc de la o intrebare care va genera o alta, si probabil ... (vezi toată discuția)
Succesiune Elleny Elleny Este urmatoarea speta: In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament detinut in cote parti egale mariafaravina mariafaravina Va rog sa imi raspundeti, daca se poate. Eu si sotul meu detinem un apartament, in cote egale, pe care l-am cumparat. In cazul in care unul dintre noi moare, ... (vezi toată discuția)