In anul 2009 in primavara am deschis o firma cu sediul in locuinta personala la bloc.
In anul 2010 la inceputul primaverii am suspendat activitea firmei. Am primit zilele acestea o factura proforma de la serviciul de radiodifuziune cum ca sunt dator acestuia taxta pe anul 2009 pentru radio si TV pe firma mea.
Daca firma nu are alt sediu deca aceeasi cu locuinta personala, la care nu am datorii la Electrica (in a carei factura este inclusa si taxa Radio-TV)... de ce mi se mai cere sa platesc inca odata aceasta taxa Radio-TV si pentru firma?
Mergand pe acelasi rationament, de ce nu mi se cere sa mai platesc inca odata facuri si pentru gaz, curent sau alte utilitati si pentru firma ? Sau sa platesc alte taxe separat doar ca exista o persoana juridica la aceasi adresa cu o persoana fizica?
As dori sa inteleg rationamentul, iar o explicatie de genul "asa spune legea" nu mi se pare sufcienta. Oameni fac legile si nu invers...
Va multumesc, Victor.
Factura electica este platita pe singurul contract existent la adresa, pe persoana fizica.
Intre firma si persoana fizica exista un contract de comodat care specifica inregistrarea firmei la aceeasi adresa cu a persoanei fizice. In acelasi contract de comodat este scris ca persoana fizica se obliga sa plateasca toate taxele si impozitele aferente de la adresa respectiva.
In concluzie firma nu poate sa faca un conract separat la electica pe aceeasi adresa... doar daca exista un circuit electric si un contor separat. Ceea ce nu exista.
Am sunat la societatea de radiodifuziune si am intrebat daca nu pot depune pentru firma (tot eu fiind si administratorul firmei) o declaratie pe proprie raspundere in care sa specific ca firma nu are in dotare aparate de receptie radio sau tv. Ceea ce este perfect adevarat. Raspunsul a fost: NU.
Posibilitatea de a depune o declaratie pe proprie raspundere vis-a-vis de taxa radio tv este rezervata DOAR persoanelor fizice... de persoane juridice nu se spune nimic in HG nr.977 din 22 august 2003.
Ca ultima concluzie... doar faptul ca detii o firma te obliga la plata acestei taxe. Motivele rationale si efective ale existentei acesteia pentru orice firma NU ARE NICI O LEGATURA cu realitatea... care de cele mai multe ori este foarte diferita de la caz la caz.
Ceea ce mi se pare cel mai grav este ca nu exista nici o posibilitate de a contesta aceasta taxa. In cazul meu inseamna ca o voi plati de doua ori pentru acelasi televizor si acelasi aparat de radio. Ca persoana fizica 2,5 RON pe luna si ca persoana juridica 10 RON pe luna. In total intr-un an 150 RON.
Taxa radio-tv
ibizza
Buna seara . As dori sa ma ajutati intr-o mica problema :
as dori sa stiu daca o persoana juridica este obligata la plata taxei radio-tv pentru sediul ... (vezi toată discuția)