sunt divortat de 4 ani si sotia a scos copilul din tara fara acordul meu desi am dreptul sa il vizitez din doua in doua saptamani iar eu nu nu l-am mai vazut de 4 ani si sun obligat sa platesc pensie alimentara ce pot sa fac?
Daca minorul este incredintat sotiei atunci ea ii poate stabili domiciliul unde doreste, nu ii trebuie acordul tau.
Pe de alta parte, nu iti poate ingradi dreptul de vizita si in mod firesc trebuia sa iti anunte noua resedinta a copilului pentru a putea tu sa il vizitezi conform programului de vizita.
Daca nu ai posibilitatea evidenta de a-l vizita conform acestui program din cauza distantei si costurilor ce sunt presupuse de noul lui domiciliu inafara tarii, atunci poti deschide actiune la Judecatorie prin care ceri modificarea programului de vizita avand in vedere ca iti este imposibil sa ai legaturi personale cu minorul in situatia de fata, schimbata de la momentul hotararii cand minorul avea domiciliul in Romania.. Spre exemplu sa ti-l aduca in tara o luna in vacanta de vara si una in cea de iarna sau ceva de genul acesta.
Totusi, avand in vedere ca de 4 ani nu ai facut nimic in sensul asta, cu siguranta acest dezinteres iti va fi imputabil la proces.Trebuie sa arati motive pentru care ai fost dezinteresat, sa explici ca acum esti etc.
din pacate nu puteti face nimic, in hotararea prin care i s-a incredinta copilul fostei dvs. sotii , nu este precizat si locul (orasul, judetu, tara ) in care poate creste copilul. Atata timp cat mama copilului isi castiga existenta in strainatate , probabil intr-o tare a UE , este normal ca si copilul sa locuiasca cu mama in tara respective. Dvs. puteti cere modificarea programului de vizitare al minorului , avand in vedere distanta care va desparte si sa solicitati sa aveti dreptul de a lua copilul o singura data pe an , pe perioada vacantei de vara , o perioada mai indelungata , o luna sau doua. Merita sa incercati sa cereti instante sa oblige pe fosta sotie sa suporte si ea o parte din cheltuielile de transport . Dvs. sa suportati cheltuielile legate de aducerea in tara a copilului iar mama copilului sa suporte cheltuielile legate de inapoierea copilului in tara in care mama s-a stabilit.