Buna ziua.
Am o problema privind partajul unui teren.
In timpul casatoriei un unchi a hotarat sa ne dea mie si sorei mele, sub forma de donatie, doua terenuri, un teren situat in extravilan si unul in intravilan. Mentionez ca la momentul respectiv unchiul avea 2 mostenitori in viata.
Ajungand la notar, acesta ne-a sfatuit ca ar fi bine ca terenul extravilan sa ni-l dea printr-un act de vanzare-cumparare pentru a nu putea fi atacat de catre mostenitori.
Am urmat sfatul notarului si am facut actul de vanzare-cumparare pe terenul intravilan, celalat (extravilan) ramanand pe act de donatie. Neavand resurse financiare, plata taxelor notariale a fost facuta de tatal meu. Dat fiind faptul ca unchiul meu a avut in intentie sa ne doneze terenul, pe actul de vanzare-cumparare se specifica faptul ca a fost incasata valoarea de xxx lei de la noi cumparatorii, dar in fapt nu am platit nici un ban, unica cheltuiala facuta fiind taxele notariale care dupa cum am spus mai sus a fost achitate de catre tatal meu.
Pe actul de vanzare-cumparare suntem trecuti atat eu cat si fosta sotie ca, cumparatori.
Acum fosta sotie a initiat un act in justitie prin care cere 50% din terenul respectiv.
Mentionez ca la momentul actual unchiul meu nu mai traieste, iar la acea vanzare-cumparare au fost de fata unchiul meu, eu si fost sotie, sora si cumnatul meu, tatal meu si evident notarul. Intrebari : 1. am vreo sansa sa demostrez ca nu are dreptul la acel teren si ca cererea ei este nejustificata ?
2. daca nu, avand in vedere ca in timpul casatoriei veniturile mele au fost aproximativ 70% din veniturile familiei, exista posibilitatea ca impartirea terenului sa se faca proportional ? Daca da, mi-ar fi de mare ajutor un act normativ.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Chiar daca actul ar fi fost botezat donatie, tot bun comun era, daca actul va mentiona pe amandoi ca donatari (primitori).
Cota parte ce se cuvine fiecaruia din soti se stabileste in raport cu contributia sa la dobandirea bunurilor comune, contributie ce poate fi dovedita cu orice mijloc de proba. Cotele pot fi neegale daca aportul la dobandirea bunurilor e diferit. Nu va pot indica un text de lege in care sa cititi asta ... negru pe alb ... poate doar volume de literatura juridica si practica judiciara...
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Mi-as mai permite o intrebare : persoanele prezente la tranzactia respectiva - aici ma refer la vanzare-cumparare - pot fi admisi ca martori avand in vedere ca sunt rude de gradul I (sora, cumnat si tata) ?
Nicoleta, cred ca notarul i-a trecut pe act si pe sotii celor care primeau bunul pentru ca, spre deosebire de donatie, la cumparare ar trebui trecuti ambii soti. De aceea omul nici nu are problema cu celalalt teren, care a ramas prin donatie...
Oricum, domnule, ma indoiesc sa puteti dovedi singur ceea ce vreti, va recomand sa luati un avocat, ca ati mai fost fara avocat la notar si uitati unde ati ajuns.
Din pacate, avocatul va va ajuta numai sa mariti partea dv. de cota, nu mai aveti cum sa aratati ce doriti dv.
#-o
Da, corect, dar nu stiu daca ar mai fi fost trecuti ambii soti. Presupun asta avand in vedere faptul ca omul are probleme numai cu acel contract de cumparare, nu si cu cel de donetie. Deci, poate ca daca ar fi facut donatie, atunci s-ar fi donat numai sotului, fiind insa vanzare-cumaprare, au fost trecuti amandoi caci e prezumat bun comun.
Asta voiam sa spun, nu stiu nici acum daca m-am facut inteleasa.
Poate reveni autorul topicului sa ne clarifice daca intentia initiala a donatarului-vanzator a fost gratificarea unui singur sot ori a ambilor.
Help avocati!!!
DACA ESTE POSIBIL V-AS RUGA SA MA AJUTATI CU UN SFAT IN URMATOAREA PROBLEMA:
IN URMA CU TREI ANI UNCHII (SOT SI SOTIE) TATALUI MEU MI-AU FACUT CONTRACT DE ... (vezi toată discuția)