Doi parinti au in comun imobile. Dupa decesul unuia dintre soti, celalalt nu declara decat partial avutia in certificatul de mostenitor. Succesorul asteapta ultima clipa a autorului. Din acest moment poate fi considerata succesiunea deschisa?
Succesiunile se deschid prin moarte, conform legii.Acel moment , decesul, coincide si cu deschiderea succesiunii.A astepta ultima clipa a cuiva ( care nu este autor, el abia dupa deces va fi autor), nu echivaleaza cu deschiderea succesiunii.
In Codul Civil se arata ca succesiunea se deschide prin moarte, ceea ce inseamna ca data deschiderii succesiunii coincide cu moartea celui care lasa mostenirea. Dezbaterea succesiunii in cadrul procedurii notariale sau pe cale judecatoreasca este un moment distinct si ulterior.
Data deschiderii succesiunii este data mortii defunctului, dovedita, dupa caz, cu certificatul de deces sau cu hotararea judecatoreasca declarativa de moarte, acte care fac dovada deplina a decesului, pana la proba contrara.
Aceasta data este foarte importanta, deoarece in raport cu acest moment sunt identificate persoanele chemate a mosteni, capacitatea lor succesorala si drepturile ce li se cuvin, si tot aceasta este, de regula, data care marcheaza curgerea termenului de 6 luni, care este un termen de prescriptie a dreptului de optiune succesorala.
Conform prevederilor art. 651 C.civ, mostenirea se deschide prin moarte,
iar data deschiderii ei coincide cu momentul mortii celui care lasa mostenirea.
Mostenire
miha1611
Buna ziua ! Am scris cu ceva timp in urma aici, dar lucrurile au decurs cu un final tragic si bunicul meu a decedat , iar mama mea a suportat toate ... (vezi toată discuția)