avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua ! Am scris cu ceva timp in urma aici, dar lucrurile au decurs cu un final tragic si bunicul meu a decedat , iar mama mea a suportat toate cheltuielile( inmormantare in moldova), iar cele doua matusi (surorile) nu au contribuit cu nimic doar una a cumparat haine de inmormantare . Succesiunea nu s-a facut inca pt ca ea a venit in spania (unde locuiesc eu), iar la rugamintea bunicului meu a facut actele necesare si le are cu ea aici. Inrebarile mele sunt :
1ª dupa cat timp se face succesiunea?
2ª daca ea a suportat toate cheltuielile pana la 40 zile inclusiv , cum poate recupera restul de bani sau ce se poate face?
3ª matusile mele vor actele casei si a pamantului si bunicul meu a zis sa nu lase nici un act pe mana lor pana la succesiune ( cu limba de moarte), poate sa o dea in judecata sau sa-i cauzeze probleme toate acestea?
4ª ei vor sa construiasca langa casa batraneasca , este posibil pana la succesiune si fara nici un act care demonstreaza ca nu e nimic pe numele lor?(fara contract , fara acte...?)






Multumesc pt raspunsurile date si as mai avea o intrebare:
daca in timp de sase luni nu se face succesiunea ce urmari va avea aceasta?
Multumim !!
Ultima modificare: Luni, 29 Decembrie 2008
miha1611, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana Ciuta , Avocat 18:52, 29 Decembrie 2008
In Codul Civil se arata ca mostenirea se deschide prin moarte, ceea ce inseamna ca data deschiderii mostenirii
coincide cu moartea celui care lasa mostenirea. Dezbaterea succesiunii in cadrul procedurii notariale sau pe cale
judecatoreasca este un moment distinct si ulterior.

Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii in termen de 6 luni de la decesul autorului.
Data deschiderii succesiunii este data mortii defunctului, dovedita, dupa caz, cu certificatul de deces sau cu hotararea
judecatoreasca declarativa de moarte, acte care fac dovada deplina a decesului, pana la proba contrara. Aceasta data este foarte importanta, deoarece in raport cu acest moment sunt identificate persoanele chemate a mosteni,
capacitatea lor succesorala si drepturile ce li se cuvin, si tot aceasta este, de regula, data care marcheaza curgerea
termenului de 6 luni, care este un termen de prescriptie a dreptului de optiune succesorala.
1. Dreptul de opţiune succesorala este de 6 luni de la decesul bunicului.
2. La un Notar public se poate pune în discuţie succesiunea, aici cele două surori avand acelaţi drepturi ca şi mama d-vs.
3. Daca cele trei parti se vor inţelege, se poate face la notar şi o împarteala voluntară.
4. Daca nu raspund partile convocarii Notarului, se poate face acţiune de partaj suucesoral la instanţă, toate aceste cheltuieli putand fi luate in considerare cand se va pune in discuţie activul şi pasivul succesoral, drepturile fiecaruia, dar si cheltuielile facute de fiecare cu aceasta m,ostenire, cum sunt taxe si impozite aferente mostenirii, cheltuieli inmormantare, parastase, etc.
5. Vocaţie succesorală la aceasta mostenire au toate trei, dac vor construi langa casa parinteasca, pana la dezbaterea succesiunii, va fi pe riscul lor. O construcţie nouă fară avize, autorizaţii, planuri cadastrale, etc nu este validată de lege, iar aceste autorizatii, avize, planuri nu se pot da, emite, elabora fără o situţie clară juridică a terenului pe care se construieşte, aici situaţia juridică fiind nelămurită pănâ veţi proceda la împărţeala moştenirii într-una din modalităţile de mai suu, la Notar sau instanţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desbaterea succesiunii miha1611 miha1611 Dupa decesul bunicului meu mama si cu cele doua surori au dreptul la bunurile bunicului in trei parti egale dupa succesiune.Dar cea mai mare dintre surori vrea ... (vezi toată discuția)
Am dreptul de a mosteni ? Pioana Pioana Buna ziua , Bunica mea a decedat in luna octombrie anul acesta. Sotul ei e decedat de multi ani si aveau un copil (tatal meu ) . Bunica avea un apartament ... (vezi toată discuția)
Intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni bogdAN818 bogdAN818 Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie: tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe ... (vezi toată discuția)