In Codul Civil se arata ca mostenirea se deschide prin moarte, ceea ce inseamna ca data deschiderii mostenirii
coincide cu moartea celui care lasa mostenirea. Dezbaterea succesiunii in cadrul procedurii notariale sau pe cale
judecatoreasca este un moment distinct si ulterior.
Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii in termen de 6 luni de la decesul autorului.
Data deschiderii succesiunii este data mortii defunctului, dovedita, dupa caz, cu certificatul de deces sau cu hotararea
judecatoreasca declarativa de moarte, acte care fac dovada deplina a decesului, pana la proba contrara. Aceasta data este foarte importanta, deoarece in raport cu acest moment sunt identificate persoanele chemate a mosteni,
capacitatea lor succesorala si drepturile ce li se cuvin, si tot aceasta este, de regula, data care marcheaza curgerea
termenului de 6 luni, care este un termen de prescriptie a dreptului de optiune succesorala.
1. Dreptul de opţiune succesorala este de 6 luni de la decesul bunicului.
2. La un Notar public se poate pune în discuţie succesiunea, aici cele două surori avand acelaţi drepturi ca şi mama d-vs.
3. Daca cele trei parti se vor inţelege, se poate face la notar şi o împarteala voluntară.
4. Daca nu raspund partile convocarii Notarului, se poate face acţiune de partaj suucesoral la instanţă, toate aceste cheltuieli putand fi luate in considerare cand se va pune in discuţie activul şi pasivul succesoral, drepturile fiecaruia, dar si cheltuielile facute de fiecare cu aceasta m,ostenire, cum sunt taxe si impozite aferente mostenirii, cheltuieli inmormantare, parastase, etc.
5. Vocaţie succesorală la aceasta mostenire au toate trei, dac vor construi langa casa parinteasca, pana la dezbaterea succesiunii, va fi pe riscul lor. O construcţie nouă fară avize, autorizaţii, planuri cadastrale, etc nu este validată de lege, iar aceste autorizatii, avize, planuri nu se pot da, emite, elabora fără o situţie clară juridică a terenului pe care se construieşte, aici situaţia juridică fiind nelămurită pănâ veţi proceda la împărţeala moştenirii într-una din modalităţile de mai suu, la Notar sau instanţă.