avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... DIVORT prin mediere-conform Micii Reforme
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

DIVORT prin mediere-conform Micii Reforme

Desi am citit continutul legii, inca am dubii. Cazul meu: casatorita, 2 copii minori (1- si 12 ani), vrem sa divortam de comun acord. Nici macar nu mai locuim impreuna de cca. 3 ani, copiii sunt la mine. Nu avem niciunul nicio pretentie, copiii raman la mine (de comun acord).
Care este cea mai rapida metoda de a divorta? Eventual un mediator in Brasov, daca este cazul.
Va multumesc din suflet. Astept raspuns cat se poate de urgent.
Cel mai recent răspuns: Alex Chiciu , Avocat 10:26, 29 Octombrie 2010
Trebuie sa va adresati Judecatoriei si apoi sa solicitati sa va medieze un mediator.Acordul care se va incheia va fi verificat de instanta care va da o hotarare care va tine seama de acesta.
Buuun, dar ca si durata....cam cat ar dura? Cum se procedeaza? Fac o cerere pt desfacerea casatoriei (ca la un diivort normal) si o depun la Judecatorie sau mergem intai la mediator si cu hartiuta respectiva ne adresam cererea, impreuna, la Judecatorie?:-/
Erata: copii au 10 si 12 ani.
Cea mai repede metoda era divortul de comun accord, actiune care in cazul dvs. nu este posibila avand in vedere ca aveti 2 copii minori. Se va face o ancheta sociala, se vor vedea motivele divortului(cineva trebuie sa se faca vinovat de ceva), nu e o actiune care sa se solutioneze in 1-2 luni.
Pai pentru divorturile cu minori a ramas aceeasi procedura? Azi s-a promulgat o lege.... Nu mai inteleg nimic
Astfel, potrivit noilor propuneri, dupa inregistrarea cererii de divort pe rolul instantei competente, pasii ce vor fi urmati sunt urmatorii:

1. Instanța, în virtutea rolului activ, va stărui ca soții să ajungă la o înțelegere în ceea ce privește căsătoria și cererile accesorii divorțului.

În cazul acordului soților, instanța va acorda un termen de două luni, termen la care va verifica din nou dacă soții stăruie în desfacerea căsătoriei.

2. În ipoteza în care părțile nu pot ajunge la un acord, instanța va recomanda părților medierea.

În această ipoteză, părțile nu mai au de ales. Ele vor fi nevoite să parcurgă procedura prealabilă a medierii care presupune etapa in care partile sunt informate, etapă la finalul căreia pot lua decizia fie de a solutiona litigiul prin mediere fie de a reveni in instanta.

3. Astfel, pasul trei, pas ce va fi obligatoriu de urmat, este cel de informare cu privire la mediere și obținerea procesului-verbal prin care se constată parcurgerea acestei etape și rezultatul la care părțile au ajuns, de comun acord, indiferent care ar fi acest rezultat.

4. Daca, în urma procedurii de informare, partile se hotarasc sa urmeze procedura propriu-zisa a medierii, impreuna cu mediatorul vor stabili calendarul sedintelor de mediere, în vederea solutionarii litigiului și incheierii acordului de mediere.

Între timp, înainte de împlinirea termenului stabilit de către instanță pentru informare, părțile vor inmana instantei procesul-verbal ce va fi încheiat de mediator, la finalul procedurii de informare.

Desigur că există posibilitatea ca partile să încheie acordul de mediere inainte de implinirea termenului fixat de instanta. In aceasta ipoteza, partile se pot prezenta instantei nu doar cu procesul-verbal ci si cu acordul de mediere care va fi insotit și de procesul-verbal prin care se constata solutionarea medierii (de aceasta data, necesitatea întocmirii procesului-verbal avand drept temei prevederile Legii 192/2006).

5. La încheierea acordului de mediere, soții revin in instanta pentru obținerea hotararii de divorț, in conditiile descrise de alin. 3 ale art. 6131 Cod pr. civ. în forma propusa mai sus.

6. Daca, in urma procedurii de informare, părțile doresc să revina in instanta, sunt libere sa o faca iar instanta va proceda la solutionarea litigiului pe calea clasica. Și in aceasta ipoteza partile trebuie sa prezinte instantei procesul-verbal intocmit de mediator și semnat de parti.

Conchidem astfel ca, în caz de divort, atunci cand instanta va recomanda medierea, soții vor urma, în mod obligatoriu, procedura prealabila a medierii.

În caz contrar, partile risca o amenda, potrivit noilor propuneri de modificare.

Alte discuții în legătură

Cine depune acordul de mediere la instanta? Ioannaki Ioannaki Buna ziua, Situatia de fapt este urmatoarea: s-a formulat cerere de divort prin acordul partilor, si intre timp, pana sa ajungem in fata instantei, s-a ... (vezi toată discuția)
Cum pot schimba o actiune de divort din culpa exclusiva a paratului in actiune de divort prin acord? LDTE LDTE Buna ziua! va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat juridic in urmatoarea situatie.In calitate de reclamant am deschis actiune de divort din culpa ... (vezi toată discuția)
Divort provocat de alcool carmen90 carmen90 buna. as dori sa imi dati cateva sugestii despre cum se poate desface o casnicie de catre sotie cat mai repede in urmatoarea situatie: saptamana trecuta am ... (vezi toată discuția)