Din cate inteleg, procesele şi cererile privind creanţe având ca obiect plata unei sume de bani de până la 2.000 lei inclusiv, se solutioneaza de judecatorie, fara recurs; cf. legii recente "mica reforma in justitie" (art.1+art.28)
Daca, de exemplu, un proces-verbal de contraventie la circulatia pe drumurile publice, prevede amenda de 300 lei, dar si masura complementara de suspendare a permisului pentru o luna, atunci contestatia intra la categoria de mai sus?
Sunt doua aspecte: amenda propriu-zisa, si o masura administrativa, respectiv suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice.
Poate sa ma lamureasca cineva? Adica, pentru ca amenda este sub 2000 lei, nu mai ai drept de recurs pentru suspendarea permisului :( ?
Suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice este o masura tehnico-administrativa complementara sanctiunii principale cu amenda ori avertisment. Asa ca accesoriul urmaza principalului.
Multumesc pentru interventie. Tocmai asta este problema: sanctiunea principala trebuie evaluata prin prisma consecintelor/impactului asupra contravenientului. Din acest punct de vedere, este clar ca cel mai mare impact il are suspendarea permisului, nu amenda propriu-zisa! Faptul ca denumim, conventional, o sanctiune principala, iar alta complementara, nu ar trebui sa ne impiedice sa evaluam faptele in materialitatea lor.
Va mai dau un exemplu: o contraventie la legea 50, privind autorizarea lucrarilor de constructii, poate prevede 1000 de lei amenda DAR si obligatia desfiintarii constructiei. Atunci, ce-i "principal", amenda de 1000 lei, sau constructia de 100.000 lei? Intr-o astfel de situatie, se poate da o solutie data fara recurs?
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Anulare proces verbal
Vladu79
Buna ziua, am avut un apel pentru anularea procesului verbal prin care mi a fost suspendat permisul de conducere. Nu inteleg daca trebuie sa predau permisul ... (vezi toată discuția)
Amenda
miturusanda
Daca am luat o amenda de circulatie care pe langa sanctiunea materiala imi mai suspenda si permisul de conducere, cand o contest trebuie sa cer obligatoriu ... (vezi toată discuția)