avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... recursul, restrictionat de mica reforma in justitie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

recursul, restrictionat de mica reforma in justitie

Din cate inteleg, procesele şi cererile privind creanţe având ca obiect plata unei sume de bani de până la 2.000 lei inclusiv, se solutioneaza de judecatorie, fara recurs; cf. legii recente "mica reforma in justitie" (art.1+art.28)

Daca, de exemplu, un proces-verbal de contraventie la circulatia pe drumurile publice, prevede amenda de 300 lei, dar si masura complementara de suspendare a permisului pentru o luna, atunci contestatia intra la categoria de mai sus?

Sunt doua aspecte: amenda propriu-zisa, si o masura administrativa, respectiv suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice.

Poate sa ma lamureasca cineva? Adica, pentru ca amenda este sub 2000 lei, nu mai ai drept de recurs pentru suspendarea permisului :( ?
Cel mai recent răspuns: ContSters61389 , utilizator 11:51, 31 Octombrie 2010
Suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice este o masura tehnico-administrativa complementara sanctiunii principale cu amenda ori avertisment. Asa ca accesoriul urmaza principalului.
Multumesc pentru interventie. Tocmai asta este problema: sanctiunea principala trebuie evaluata prin prisma consecintelor/impactului asupra contravenientului. Din acest punct de vedere, este clar ca cel mai mare impact il are suspendarea permisului, nu amenda propriu-zisa! Faptul ca denumim, conventional, o sanctiune principala, iar alta complementara, nu ar trebui sa ne impiedice sa evaluam faptele in materialitatea lor.

Va mai dau un exemplu: o contraventie la legea 50, privind autorizarea lucrarilor de constructii, poate prevede 1000 de lei amenda DAR si obligatia desfiintarii constructiei. Atunci, ce-i "principal", amenda de 1000 lei, sau constructia de 100.000 lei? Intr-o astfel de situatie, se poate da o solutie data fara recurs?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal Vladu79 Vladu79 Buna ziua, am avut un apel pentru anularea procesului verbal prin care mi a fost suspendat permisul de conducere. Nu inteleg daca trebuie sa predau permisul ... (vezi toată discuția)
Prescriere suspendare permis iulius01 iulius01 am avut permisul suspendat 30 zile, am avut un proces in urma caruia mi-a fost anulata amenda contraventionala dar se pare ca a ramas suspendarea. Nu am ... (vezi toată discuția)
Amenda miturusanda miturusanda Daca am luat o amenda de circulatie care pe langa sanctiunea materiala imi mai suspenda si permisul de conducere, cand o contest trebuie sa cer obligatoriu ... (vezi toată discuția)