avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Aparator ales vs din oficiu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Aparator ales vs din oficiu

Apelez la stimatii colegi forumisti, daca au cunostinta de studii privind eficienta comparativa a apararii din oficiu vs. angajarea unui aparator in cauze penale.

Ma intereseaza din perspectiva dreptului la aparare, dar nu pot apela nici la anecdotica, nici la procesarea statistica a achitarilor / cuantumului pedepselor privative in genere cu avocat ales / fara, pentru ca in mod evident situatia bruta este corupta de nivelul socio-economic al inculpatilor care beneficiaza de aparator din oficiu.

Aveti cunostinta de vreo cercetare de genul asta cu corectia statistica a solutiilor dupa venit, educatie, eventual statut de recidiva? Adica la acelasi venit, aceeasi educatie, acelasi cazier, cum variaza outcome-ul.

Presupun ca MJ ar trebui sa aiba asa ceva, dar n-am gasit nimic. Am auzit acum catva timp de ceva de genul asta pe etnie (romani vs romi) sa-l dau model, dar nu-l gasesc. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:17, 29 Octombrie 2010
Nu am auzit de un asemenea studiu dar imi pare interesanta ideea.
Cu rromi mai mereu au fost probleme si in general este mult mai greu pentru avocat sa ii apere si sa obtina o solutie favorabila.
Mai mereu i-am scos cu forcepsul...

Este foarte greu de facut un asemenea studiu dar ar fi foarte interesant de facut pe starea de arest mai ales...
Cred ca ar fi covarsitoare proportia...
Depinde insa si de infractiuni.
Studiul pe infractiuni ar fi vital deoarece nu poti compara infractiunea de furt cu infractiunea de trafic international de droguri...
Incercati sa contactati fundatiile care s-ar fi putut ocupa de astfel de chestiuni.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
O sa caut cel cu romii, cred ca tot un ONG il publicase.

Cu infractiunile e intr-adevar o problema, dar am vazut oficii si pentru trafic, deci conteaza daca proportional infractiunile sunt similar distribuite.

De ce cred ca s-a facut o asemenea cercetare, macar pe o singura instanta: 1. Tot ce trebuie e sa aplici un sondaj cu identitatea protejata. 2. In organizarea oficiilor, MJ si UNBR trebuiau sa aiba o baza faptica dupa care sa stabileasca procedura si tarifele. Deci ceva-ceva trebuie sa fie.

Legat de etnie, aveti mare dreptate. In SUA au suspendat 4 ani pedeapsa cu moartea pe un studiu de impact rasial, si asta in anii 70. [ link extern ] .
La CEDO nu stiu...
eumarian, utilizator
Chiar foarte interesant.anuntati-ma daca gasiti ceva.m-ar interesa si pe mine.
Pedeapsa cu moartea este abolita pe CEDO pe dreptul comun.
Statistica ar trebui sa priveasca in primul rand infractiunile de acelasi gen intrucat este greu de facut o apreciere altfel...
Trebuie stiut daca erau infractori primari sau recidivisti.
Samd...
Greu de facut un studiu...
In general rromii sunt pe recidiva,ies unii dintre frati si intra altii... sau se mai intalnesc in penitenciar...
Multumesc. Totusi, evident, nu pedeapsa cu moartea era problema (nefiind atat CEDO cat chiar statutul de membru in Consiliul Europei), ce nu stiu este daca a luat CEDO in considerare studii de impact (sociologia juridica) in deciziile sale. Dupa parerea mea, daca discrepanta etnica in pedepse persista, dupa corectia cu educatia, venitul, starea de recidiva si orice alte criterii obiective, avem probleme.
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Trafic droguri mare risc - recunoastere, posibilitate aplicare pedeapsa cu suspendare Mariana55555 Mariana55555 Buna ziua, As avea si eu nevoie de un sfat. O persoana in arest preventiv 29 de zile, cu acuzatia de trafic de droguri de mare risc,careia i s-a aplicat art ... (vezi toată discuția)
Constitutionalitate sau neconstitutionalitatea starii de recidiva in raport de fapte identice si sanctiuni diferite aplicate in timp CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Aplicarea unor amenzi administrative in caz de consum de droguri in prezent si primul termen al recidivei in caz de condamnare anterioara a persoanei la o ... (vezi toată discuția)
Aparare impotriva arestarii preventive oltul oltul care este cea mai buna aparare in cazul proceselor de arestare preventiva? dc voi fi citat (ca complice) si voi fi dus la judecator.... daca zic ca am ... (vezi toată discuția)