avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ultima Lege a Chiriilor...?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ultima Lege a Chiriilor...?

Buna ziua,

Stiti cumva care este ultima Lege a Chiriilor în vigoare?

Multumesc! :)
Cel mai recent răspuns: Naganori , utilizator 12:00, 2 Februarie 2008
Puteti fi mai exact? Ce anume din domeniul inchirierii va intereseaza?
Buna ziua,

Ma refer la o lege care sa reglementeze raporturile dintre proprietari si chiriasi. Ca un exemplu as putea sa va citez Legea nr. 114 din 11/10/1996 (Legea Locuintei), capitolul III (art. 21-33).
Stiam ca ar exista un proiect de lege care sa modifice aceste raporturi - a fost cumva votat...?

Printre subiectele care ma preocupa, e vorba de Art. 22 alineat c (în ipoteza ca aceasta lege mai este în vigoare):

" [...] Art. 22. - Sunt nule de drept orice clauze cuprinse in contractul de inchiriere, care: [...]
c) impun chiriasilor sa faca asigurari de daune;[...]"

Acest alineat mi se pare aberant, contrazicând principul libertatii contractuale.

Din momentul ce un chirias poate produce daune, din culpa lui, bunului închiriat - de ce nu ar putea exista o clauza în contractul de închiriere care sa prevada obligativitatea asigurarii de raspundere civila a chiriasului fata de proprietar?

La multe companii de asigurare exista deja acest produs (de ex. [ link extern ]
___BT_Asigurari-news40-i9609-l1.html).
Daca Legea 114 din 11/10/1996 mai este în vigoare, care ar fi modalitatea de a impune unui chirias o astfel de asigurare...?

În anumite tari UE (de ex. Franta) exista obligativitatea chiriasului de a încheia un contract de asigurare de genul celui mai sus precizat.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2008
Admin, administrator
Legea 114 e in vigoare cu tot cu interdictia mentionata. Totusi, ea se refera la asigurari de daune fata de terti, nu fata de proprietar. Fata de terti raspunde proprietarul, nu chiriasul, tocmai de aceea e interzisa o conventie prin care proprietarul sa pasese raspunderea. Tot articolul urmareste acest scop:

Art. 22. - Sunt nule de drept orice clauze cuprinse în contractul de închiriere, care:
a) obligă chiriaşul să recunoască sau să plătească în avans proprietarului orice sumă cu titlu de reparaţie în sarcina proprietarului;
b) prevăd responsabilitatea colectivă a chiriaşilor în caz de degradare a elementelor de construcţii şi a instalaţiilor, a obiectelor şi dotărilor aferente spaţiilor comune;
c) impun chiriaşilor să facă asigurări de daune;
d) exonerează proprietarul de obligaţiile ce îi revin potrivit prevederilor legale;
e) autorizează pe proprietar să obţină venituri din nerespectarea clauzelor contractului de închiriere.
Va multumesc pentru raspunsul Dvs. precis. Am fost indus oarecum in eroare de exprimarea prea vaga a acelui articol...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchirierea locuintelor sebiskaa sebiskaa Buna, M-ar interesa sa stiu exact care este legislatia in vigoare care reglementeaza inchrierea locuintelor. Din cate stiu, legea locuintei nr. 114/1996 ... (vezi toată discuția)
Clauza abuziva sau nu? itch itch Buna ziua, Recent am incheiat un contract de inchiriere pentru un imobil situat in Bucuresti. Pe contractul respespectiv este stipulat ca, in cazul in ... (vezi toată discuția)
Inchirierea locuintelor sebiskaa sebiskaa Buna, M-ar interesa sa stiu exact care este legislatia in vigoare care reglementeaza inchrierea locuintelor. Din cate stiu, legea locuintei nr. 114/1996 ... (vezi toată discuția)