avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contracte de cesiune de creanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contracte de cesiune de creanta

Buna ziua,

Intrebare:
- Contractele de cesiune de creanta ,incheiate intre Asociatiile de Propietari si un furnizor/prestator de servicii trebuie sa cuprinda toata "creanta"/asociatie,ori numai serviciiile prestate de furnizor ?

In cazul in care sumele inscrise in Contractele de creanta sunt neeligibile,cine reliziaza contractele ?

Care sunt consecintele efectelor juridice in cazul unor infractiuni /ilegalitati comise de asociatiile de propietari?-(fals si uz de fals in inscrisuri sub semnatura privata?-abuz in serviciu contra intereselor persoanei?-ori -"neglijenta in serviciu "? ...ca exemple).
Cine este raspunzator pentru intocmirea acestor tipuri de Contracte de cesiune - care nu au temei juridic intrucat,presupusii debitori NU au semnat nici un acord cu furnizorii ori contracte nici macar cu asociatiile de propietari ?

a)-administratorul contabil ?
b)-cenzorii ori numai cenzorul sef?
c)-presedintele asociatiei care a semnat Contractele de cesiune ?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
O zi minunata tuturor !
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 15:08, 1 Noiembrie 2010
1-Art 20 a) din HG nr 1588/2007 Cenzorul sau comisia de cenzori verifica legalitatea actelor si documentelor
2- Art 33 (3) din L nr 230/2007 Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin ,cenzorul sau cenzori asociatiei de proprietari raspund personal sau in solidar,in fata legii si a proprietarilor ,pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat
3-In raport de concluziile cercetarilor desfasurate de organele abilitate,care au competenta sa dispuna incadrarea faptelor sub incidenta infarctiunilor mentionate de dvs,in temeiul art 32 (2) din L nr 230/2007 "Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin,membrii comitetului,inclusiv presedintele asociatiei de proprietari,raspund personal sau in solidar,dupa caz,in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat"
@rodica_post
Vreti sa fiti mai explicita in privinta cesiunii de creanta?
Pe cat posibil de punctual:
1. Temeiul legal al cesiunii despre care vorbiti il constituie art.1106 si urm. C.civ. si in mod deosebit art 1108 pct.3 C.civ., care prevede: "Subrogatia se face de drept:.....3. in folosul aceluia care, fiind obligat cu altii sau pentru altii la plata datoriei, are interes de a o desface";
2. O cerere in rezilierea unui contract poate fi facuta de partea care are interesul si dispune de temeiul legal; in speta dvs. de reprezentantii legali ai asociatiei si cesionar; anularea contractului pentru cauze de ordine publica (savarsirea unei infractiuni), ori pentru nerespectarea conditiilor de valabilitate obligatorii in momentul incheierii, de orice persoana interesata si procuror din oficiu, dupa caz;
3. Consecintele savarsirii unor infractiuni de tipul celor...enumerate de dvs. sunt determinate de prevederile codului penal si ale codului de procedura penala;
4. Raspunzatori in fata legii penale sunt persoanele care au savarsit infractiunile, fie in calitate de reprezentanti ai unei organizatii (fie ea si asociatie de proprietari), fie in calitate de persoane fizice. Trebuie avute in vedere si prevederile art.214 C.pr. pen. referitoare la obligatiile unor organe de constatare.
5. Raspunderea penala nu este acelasi lucru cu raspunderea civila, administrativa sau disciplinara, descrisa prin continutul unora din prevederile legale indicate mai sus de ynocentta. Cu toate acestea, ele (raspunderea civila, penala, administrativa sau disciplinara) pot fi atrase, atat fiecare in parte cat si impreuna, functie de situatia concreta. Oricum, in cazul savarsirii unei infractiuni, daunele provocate prin savarsirea infractiunii dau nastere si unei raspunderi civile, la cererea persoanei vatamate sau a procurorului.(tot dupa caz!);
6. Textele legale reproduse de ynocentta sunt intr-adevar, temeiuri legale speciale ale unor atributii de control, ale atragerii si definirii raspunderii legale ale organelor specifice unei asociatii de proprietari si se coroboreaza, acolo unde nu pevad cu normele legale generale in materia raspunderii de price fel.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
ContSters36411, utilizator
elga50 a scris:

@rodica_post
Vreti sa fiti mai explicita in privinta cesiunii de creanta?


La sesizarea mai multor locatari catre un ONG abilitat in "drepturile omului"s-a constatat ca unele Asociatii de propietari "cesioneaza"prin Contracte de cesiune de creanta toate/adica intreaga suma de creanta a unui "presupus debitor" .....al unei asociatii de propietari.
Contractele de cesiune de creanta sunt cu unul din furnizorii de prestari servicii -agent termic- care nu are nici un fel de contract ori acord cu locatarii din cadrul asociatiilor de propietari -n.b.:-mentiune:-nici cu Asociatiile de propietari locatarii in cauza nu au semnat absolut nimic sub forma de acord ori alta forma contractuala -conform Legii nr.230/2007 modificata si republicata cu toate Normativele si reglementarile de rigoare.

Din verificarile efectuate ,rezulta ca :

- Aceste Contracte de cesiune cuprind intreaga suma presupus debitoare(deci toate cheltuielile impuse in listele de plata lunare :-femei de serviciu,lumina casa scarii,cheltuieli comune ,penalitati la penalitati -ex:penalitati lunare -adica/luna curenta desi listele se afiseaza la jumatatea lunii urmatoare si are un termen legal de aplicare majorari de 20 de zile si aceste penalitati nu au fost aprobate de catre Adunarea generala a locatarilor cf.legislatiei in ramura,apoi se aplica penalitatile restante ,se cumuleaza cu penalitatile lunare astfel rezultand o a treia rubrica reprezentand penalitati TOTALE.Sumele rezultate de acest tip de calcule fictiv,sunt exorbitante in raport cu suma reala a cheltuielilor impuse lunar intr-o lista de plata ex:-la suma de 187,00 lei/ total /luna suma de plata cu toate "PENALITATILE FICTIVE " ,este de 3.470,00 lei.
INCREDIBIL...........insa ilegalitatile nu se oresc aici..........

Din analiza efectuata asupra listelor de plata,rezulta si urmatoarele aspecte:

-preturi care cresc lunar la rubrica:-"apa calda","lumina/casa scarii","gaz"..."femei de serviciu"(suma totala lunara pretinsa/toate scarile din condominiu ,este de peste o suta si ceva de milioane de lei vechi,cand in fapt si de drept,angajate la o asociatie de propietari sunt 2(doua) ori 3(trei) persoane de obicei,intrebarea este unde se "spala"diferenta de bani de la aceasta rubrica??)
-listele de plata nu se afiseaza lunar la anumite scari de bloc
-comitetul asociatiei nu isi indeplineste nici o atributie cf.legii,si incaseaza doar indemnizatii care au fost marite lunar fara acordul adunarii generale a propietarilor
-acordarea de "premii"peste 500 lei membrilor din comitet fara acordul locatarilor
-impunerea la plata pe criterii "favorizante" fata de anumiti locatari(in speta de obicei "prietenii apropiati din condominiu"si toti membrii din comitetele de conducere a asociatiilor.
Interesant,este si faptul ca ,toate asociatiile respective au "angajat" fictiv/fara temei juridic legal,un avocat .........care sustine cu"tarie"in instanta veridicitatea sumelor pretinse de catre asociatii de la presupusii debitori.

Toate aceste mariri,au produs INCARCAREA ILEGALA / ABUZIVA a listelor de plata lunar


De obicei,aceste tipuri de cauze,trec prin instante foarte usor in prejudiciul constant al propietarilor care nu sunt lasati sa-si apere interesele.
Concluzie:
Listele de plata contin falsuri vizibile iar borderourile ori fisele individuale contin stersaturi,modificari asupra cifrelor care ......sunt aberante in anumite cazuri........mai ales la rubrica "penalitati"
Este absurd/aberant ca sa platesti penalitati lunare la o suma de 30,00 lei -adica-suma de ~ 1.850,00 lei suma finala/totala/luna dublandu-se prin adaosul penalitatilor de 0,2% fictiv.
N.B.:-un mod "de imbogatire fara justa cauza"?
-De aceea "lupta"pentru conducerea unor asociatii de propietari este acerba si se ignora legea cu privire la sustinerea Adunarilor generale a propietarilor.
-Implicarea locatarilor la eradicarea totala a acestui gen de "FURT"/"INSELACIUNE"cu ACTE IN REGULA ,TREBUIE STOPAT CU DESAVARSIRE.

In spetele mentionate s-au inaintat plangeri catre autoritatile competente pentru a pedepsi pe cei vinovati in solidar(intregul Comitet ,presedintele si cenzorii).Deci,structura unei Asociatii de propietari depinde in primul rand de calitatea oamenilor alesi/cui i se poate acorda marja de incredere pentru a administra o asociatie de propietari.

Daca se schimba conducerea unei asociatii -in totalitate- nu este legal ca sa se declare in instanta printr-un ACT CONSTITUTIV noua conducere?(pentru a avea temei juridic/calitate procesuala intr-un proces?

Atragerea raspunderii administrative ,era legal sa o constate in primul rand Primariile -care au angajati speciali in verificare /control si coordonare -?

O imbunatatire a legii ori o schimbare radicala cu privire la Legea locuintei si la Legea privind Asociatiile de propietari -cred ca ar fi binevenita -,intrucat cei care s-au debransat ori au centrale proprii si au contracte separate cu furnizorii ,pentru ce mai platesc -in plus- un "colectiv" la asociatie care nu face nimic pentru ei?.
Avand in vedere criza economica din Romania ,de ce nu se iau masuri cu privire la acest gen/tip al abuzurilor si ilegalitatilor unde nu prea se intervine asa cum prevede legea,lasand pe cei cu "pensii nesimtite"sa dirijeze/coordoneze activitati ilicite si ilegale.

Va multumesc pentru raspunsuri si imi cer scuze fata de cei cinstiti care administreaza corect si legal activitatea unei asociatii de propietari !=D>=D>=D>

Cu stima si consideratie ,
rodica_post
Va raspund numai la ce inteleg din lungul dv. mesaj:
1. Cesionare de creanta....sa inteleg ca asociatia de proprietari il da pe restantier pe mana unui prestator care se ocupa cu "stoarcerea" de nervi si de bani de la debitori?
- e legala, daca asta vreti sa stiti, altceva nu inteleg ce intrebati.

2. De ce "suma presupus debitoare"? Nu este adevarata aceasta suma? Nu a fost afisata pe lista?

3. Penalizarile lunare se aduna la penalizarile vechi neachitate si rezulta total penalizari, normal.
187 lei este cota lunii curente, dar penalizarile sunt aplicate la restante vechi...si chiar daca restantele au fost achitate, poate penalizarile nu au fost achitate, dar si ele trebuie achitate si normal ca se pastreaza pe lista pana cand sunt achitate de catre debitor.

4. Listele se afiseaza corect la jumatatea lunii urmatoare, iar perioada de scadenta este corecta la 20 zile.

5. Daca se schimba structura conducerii nu se anunta nicaieri aceasta, necum sa se mai faca un ACT CONSTITUTIV, acesta fiind actul de infiintare al asociatiei de proprietari, nicidecum de infiintare a unei conduceri de asociatie.

6. Legea este foarte buna si bine structurata, completata de Norme de aplicare. Numai ca aceasta lege trebuie inteleasa in litera si in spiritul ei, si nu numai lecturata ca un folieton...pentru ca in acest caz nu numai ca nu se intelege nimic, dar si zapaceste de cap oamenii....

7. Asociatia are dreptul sa-si angajeze avocati care s-o reprezinte in instanta pentru recuperarea restantelor de la proprietarii restantieri, asa cum se specifica si in lege.

8. Criza economica este un bun pretext pentru foarte multi sa verse lacrimi de crocodil si sa se fofileze ca sa nu-si plateasca intretinerea.

9. Platiti la comun ceea ce consumati de la comun, chiar daca credeti ca v-ati separat de asociatie. De asociatie n-o sa va puteti separa niciodata definitiv pentru ca in jurul apartamentului dv., prin apartamentul dv. se afla peste tot proprietate comuna a carei administrare cade in sarcina asociatiei de proprietari.
Ca sa iesiti afara din apartament strabateti numai proprietate comuna, tevile care va trec prin casa sunt proprietate comuna, fara de care dv. n-ati avea apa si gaz.

Din cate inteleg eu nu aveti motive intemeiate sa-i desfiintati pe cei din conducerea asociatiei dv. Va sfatuiesc sa incercati sa intelegeti cum sta treaba cu intretinerea, cu atributiile conducerii, cu obligatiile si drepturile proprietarilor si apoi sa-i spurcati pe cei a caror activitate ma tem ca nu o intelegeti si cu care bag seama nici nu vreti sa colaborati

Alte discuții în legătură

Proces civil intentat de un locatar impotriva conducerii asociatiei de propietari rodica_post rodica_post S-a intentat un proces in instanta civila de catre un locatar din condominiu impotriva Asociatiei de Propietari . Obiectul actiunii este ... (vezi toată discuția)
Un presedinte al asociatiei de propietari are dreptul sa excluda vicepresedintele ales la adunarea generala exceptionala? rodica_post rodica_post un presedinte al asociatiei de propietari are dreptul sa excluda vicepresedintele ales la adunarea generala exceptionala? motivul ar fi ca ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatia de locatari atu_targoviste atu_targoviste Cu respect , va rog sa-mi comunicati , daca asociatia de locatari are dreptul sa perceapa penalitati de intarziere , in conditiile in care , la asociatie ... (vezi toată discuția)