Buna ziua! In luna iulie 2008, atat eu cat si mama mea am dorit sa facem cate un credit la o IFN, sunand la un numar de tel gasit pe un afis , in care se spunea ca se pot face imprumuturi atat pt bani cat si pt bunuri. S-a prezentat o anumita doamna care in vreo 2 zile dupa ce am vorbit la tel, s-a recomandat, lucrase in aorasul nostru multi ani pe timpul lui Ceausescu si dupa, a dat o groaza de detalii, despre familia ei....o femeie sa o legi la rana. In acea perioada avea carte de identitate provizorie,,,,ne erau necesari banii pt a face actele pe apt, Am vorbit cu o prietena am , facut CI pe adresa ei, am intocmit actele, pe care le-am dat respectivei doamne, spre sf lunii august 2008, a venit si i-a adus mamei sa semneze actele , care compuneau dosarul spre a fi trimis la Bucuresti spre aprobare. Ulterior i-a spus mamei mele ca nu i-au acordat imprumutul. La inceputul lui sept 2008, m-a sunat si mi-a spus ca dosarul meu a fost aprobat dar ca mai trebuia sa mai semnez ceva. Mi-a dat 2150 lei , 250 fiind comisionul dansei, si un desfasurator.Tot in cursul lunii sept mama a inceput sa primeasca mesaje de la IFN respectiva , ca are o rata restanta, Cand am incercat sa iau legatura cu dna in cauza, a spus ca e de bine ca , e posibil sa ii fi aprobat pana la urma, dar se informeaza ea si ne anunta. A inchis repede si nu a mai fost de gasit, Am aflat ulterior ca a plecat din tara, ca era un fel de mandatar al persoanei de contact de la IFN respectiva , insa nu avea nici un act oficial facut cu ea, deci legal,,,,ea nu e implicata in nimic. Mama mea s-a deplasat la sediul regional al IFN si a aflat acolo ca ar fi luat de fapt materiale , in rate de la nu stiu ce SC,( gresie parchet si altele), si ca ar fi fost transportate la domiciliu, si chiar si montate ,,,la adresa pe care, o aveam in CI, adica la prietena mea.Insa mamei mele , dansa ii spusese ca i-a fost respins dosarul. In actele care i-au fost prezentate la IFN era semnatura mamei, actele pe care le semnase ca sa intocmeasca dosarul , erau de fapt , acte prin care mama ar fi semnat primirea materialelor, contractul de imprumut prin ifn pt a achita materialele.Mama nu a primit nici bani,,,pt ca sta voia , , si nici materiale,,,pt ca oricum nu ceruse asa ceva. Tot acolo a aflat ca si actele mele ,,,erau tot pt imprumut pt a achita materiale asemanatoare,,,gresie, faianta, contract despre care eu stiam ca este pt bani si din care eu nu am primit decat desfasuratorul, cu ratele de achitat. Eu imi achit ratele , deoarece am primit, banii, desi, am descoperit, contractul a fi sod t facut altfel. Insa nu vad de ce ar trebui sa plateasca mama. Tot in momentul cand s-a deplasat la acea IFN a aflat ca luase o teapa , ca mai erau la momentul respectiv, alte 40 de persoane inselate astfel, si i s-a spus nici sa nu plateasca ,,,caci IFN isi va scoate banii de la asigurari , iar asigurarile vor chema in judecata , persoana care a intocmit documentatiam si atunci , toti cei inselati vor fi chemati ca martori, Intre timp mama a depus plangere la parchet in ceea ce o priveste pe administratora SC de la care se presupune ca ,mama ar fi luat materiale in rate., insa jici pana astazi nu a p;rimit nici un raspuns. la plangerea facuta impotriva persoanei care ne-a intocmit dosarul, raspunsul a sunat cam asa: IFN nu avea nici un contract cu pers in cauza deci acesta nu figura ca avand vreo legatura cu IFN, deci ori am mintit , ori nu putem proba ce spunem ,,,,caci ,angajata IFN, a carei semnatura se afla pe documente nu recunoaste nimic, iar intermediara a plecat din tara.Din ianuarie 2010 mamei mele a inceput sa i se retina cate 50 lei din pensie, a cerut informatii, la casa de pensii, insa de acolo i s-a spus ca i s-a retinut pt ca ar avea o datorie la IFN in cauza, Prin luna martie 2010 a primit si o hatarare de la judecatorie in care se spune, ca din noiembrie 2009 s-a decis a i se pune poprire pe pensie pt debitul la IFN in cauza.Mama mea nu a fost citata, si nu iteleg de ce i s-a pus poprire pe pensie atata timp cat de la IFN i se spusese in mai 2009 sa ju ma plateasca ,,,deoarece nu este singura inselata, si ca se va rezolva prin asigurari ,,,si ca va fi chemata ca martor. Intrebarea e ....ce-i de facut ...?Cum poate primi inapoi banii retinuti , si ce ar trebui sa faca, pentru a nu mai plati in continuare.? Cei de la IFN respectiva au depistat care este persoana din institutia lor, care a facut aceste lucruri, au spus , ca au concediat-o si cam atat.
Cel mai recent răspuns:
Iuliana Cermak , Avocat
11:09, 28 Octombrie 2010