avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ajutati-ma..nu stiu cum sa procedez
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ajutati-ma..nu stiu cum sa procedez

mama mea acum 2 ani a girat o persoana (prietena in acel timp) pentru un imprumut la CAR,aceasta persoana dupa un anumit timp nu a mai vrut sa plateasca restul de datorie iar cei de la CAR i-au trimis girantului somatie adica mamei.mama a insistat la aceasta persoana sa vina sa-si achite datoriile dar nu a vrut si pentru asta cei de la CAR s-au gandit ca titulara contractului era saraca prea ramolita sa fie trasa la raspundere asa ca a fost direct data in judecata cu executare silita chiar mama fiind girant unde dupa 3 luni a inceput sa i se opreasca din pensie lunar cate 510000lei vechi timp de 9 luni.acum totul este achitat de catre mama mea care a vrut sa o ajute iar beneficiara nu are nici un stres sta linistita acasa si se bucura si ea de pensie in continuarie.cei de la CAR ne-au spus ca putem sa o dam in judecata pentru a recupera banii inclusiv banii care o sa trbuiasca sai cheltuim acum.problema este ca nu stim unde trebuie sa mergem la ce usa sa batem cati bani ne trebuie ce acte ne trebuie.care este procedura legala cati bani implica si cat timp.Mentionez ca am toate cupoanele de pensie a mamei unde dovedesc ca i s-a oprit acesti bani,am hartia de la CAR precum ca a fost data injudecata ,numele si adresa acestei femei care a facut imprumutul si mai stiu ca nu are nici o oprire pe pensie si pe nimeni in intretinere...va rog mult ajutati-ma macar cu un sfat...multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters50658 , utilizator 17:45, 28 August 2008
Mama Dvs. va trebui sa introduca o actiune in regres impotriva persoanei pentru care a girat. Veti avea nevoie de o copie a contractului de imprumut prin care s-a angajat sa gireze si de actele cu care faceti dovada ca a platit in locul imprumutatului (inclusiv cupoanele de pensii).
Insa, va sfatuiesc sa contactati un avocat, care va redacta actiunea introductiva si va va reprezenta interesele in instanta.

Pe de alta parte, chiar daca veti obtine sentinta civila de obligare la plata a "prietenei", se pune intrebarea daca veti putea sa o executati?
Ar fi bine sa va interesati intii, daca are bunuri mobile sau imobile urmaribile, sau daca realizeaza venituri de orice fel, pentru a va asigura ca, intr-un final, va veti putea recupera banii.
Altminteri, ma tem ca veti face o cheltuiala inutila si pierderea mamei Dvs. va fi si mai mare.
Daca obtine venituri din pesnie e bine, asta inseamna ca, dupa ce veti avea o hotarare judecatoreasca favorabila veti putea face si dvs. la fel, printr-un executor judecatoresc sa ii opriti din pensie intreaga suma: cea platita de mama dvs, actualizata cu rata inflatiei, cheltuielile de judecata si de executare.
Dar atentie! nu lasati sa treaca mai mult de 3 ani de la prima retinere.
... din pacate legislatia privind existenta si functonarea acestor CAR-uri este foarte saraca. Nici eu nu stiu cum sa procedez in cazul meu:

- fac un imprumut, termin imprumutul, sesizez ca ceva nu e in regula insensul ca mi se retine o rata in plus, cer sa mi se completeze carnetul, cu chiu cu vai se completeaza fara rubricile cu imprumutul, mai astept cer o copie dupa fisa, apelez la presedintele CAR, de acum stiam sigur ca retinerea a fost intentionata si....dupa aproape un an de zile obtin si aceasta copie. Confrunt fisa cu carnetul si cu "fluturasul" copie a statului de plata salariala care reflecta si retinerile la CAR, si...fiecare arata altceva. Fac o sesizare la presedinte, acesta pensionar bolnav nu prea aveai ce discuta cu el, merg la vice, vicele ma trimite la casiera, casiera la contabila si..." daca pana maine nu imi dati banii, va ia dracu"- zic eu. A doua zi de dimineata sunt chemat de casiera, care este si capul rautatilor, mi se restituie 180 lei-rata retinuta in plus si se justifica ca a fost o "eroare". Colegii de birou afla de acesta situatie, isi verifica fiecare impumuturile avute la CAR si constata ca fiecare avea intre 1-3 rate retinute in plus. Sigur eu am cerut sa se faca o verificare si sa primesc raspuns in scris, dar observ ca nu se iniampla nimic de vreo 2 luni de zile. Ce e de facut?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu Rares 123456 Rares 123456 Bună ziua, În urmă cu câteva luni am fost girant la cineva într-un contract CAR. Ideea e ca persoana respectivă nu și-a onorat obligațiile de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de girant incompleta ivalentin ivalentin Am girat un coleg pentru un imprumut la CAR Bucuresti. Pentru aceasta, initial am completat o adeverinta de girant pe care am semnat-o, urmand ca ulterior sa ... (vezi toată discuția)
Casa de ajutor reciproc, organizatie de intrajutorare sau de abuzuri din partea unor sefi car ? Vali Constantinescu Vali Constantinescu Sunt membru CAR intr-o institutie bugetara din Bucuresti. In acest moment am fond social 4312 RON si mai am de plata 3110 RON. Doresc sa ma retrag din CAR si ... (vezi toată discuția)