avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme salariu si sporuri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme salariu si sporuri

Salut,
Sunt angajat la o firma cu peste 5000 angajati.Sediul central,este in Bucuresti,iar eu sunt din alt oras.
O sa va povestesc toata problema ca sa intelegeti exact situatia:
In anul 2007 prin martie s-a creat un departament nou,dar numai cu numele ca salariile au ramas la fel,desi la sediul din Bucuresti exista departamentul si functia si au salarii aproape duble decat noi,cei din departamentul nou.In acest departament suntem 4 persoane,dintre care eu si inca un coleg aveam salariul de la departamentul vechi,iar alti 2 colegi au salarii mai mari,de la un departament intermediar,ca incadrare intre asta vechi unde am fost si cel nou in care activam acum.Prin august,un coleg a plecat,dintre cei 2 care aveau salarii mai mari,apoi m-au incadrat pe mine in departamentul intermediar (adica mai ridicat salarial dar nu cel in care activez acum) si a ramas un coleg cu salariu de pe dept vechi,adica cu 30% mai mic.In acest moment tot aceeasi situatie este.
Vreau sa va intreb ce pot sa fac ca sa se creeze incadrarea sau sa fim incadrati pentru departamentul in care activam,ca sa beneficiem toti 4 de salarii egale si marite cf dpt in care activam.
Am tot intrebat sefii,dar nu vor sa coopereze,ne dau cu "flit"...
Nu stiu cui sa ma mai adresez si cum sa fac sa aflu un raspuns de ce nu ni se respecta drepturile.

Mentionez ca lucrez de 3 ani si 3 luni in firma,am armata si facultatea facuta.
As vrea sa stiu daca ar trebui sa primesc 5% spor de vechime si 25% spor de noapte,deoarece lucrez in ture.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2008
ContSters47148, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:24, 3 Februarie 2008
sporul de noapte este obligatoriu...cu privire la sporul de vechime daca el se practica in societatea respectiva, in sensul ca sunt societati unde nu se "practica" atunci ar trebui sa beneficiati si dvs de el. La atatia angajati trebuie sa existe si un contract colectiv de munca la nivel de unitate sau ramura daca sunteti afiliati la vreo organizatie sindicala; cunoasteti prevederile acestui contract?
Nu stiu cum sa fac rost de contractul colectiv de munca.
Cui trebuie sa il cer?
de la reprezentantii salariatilor sau daca exista sindicat de la liderul/liderii de sindicat sau de la departamentul de resurse umane.
Potrivit Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 - 2010 patronatul si sindicatele au stabilit sa actioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu. Printre sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt sporul de vechine care este de minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază si sporul pentru lucrul în timpul nopţii care este 25% din salariul de bază.
Daca aceste sporuri nu sunt incluse in salariul de baza, atunci ele se acorda separat.
In lipsa unui contract colectiv de munca la nivel de unitate se aplica Contractul Colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau contractul colectiv de munca unic la nivel national.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporuri nelugigi nelugigi As dori sa stiu de ce sporuri si mai ales daca am dreptul la anumite sporuri. Lucrez intr-o banca si am cerut sau mai bine am intrebat contabila daca nu cumva, ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime TeoSaf44 TeoSaf44 Buna seara si [i]La Multi Ani[/i]! Am si eu o intrebare: Angajatorii - firme private sunt obligati sa acorde sporul de vechime dupa aceleasi legi/reguli cu ... (vezi toată discuția)
Intrebare - negocierea prin contract colectiv de munca a sporurilor la salariu. Adrian Daniel Adrian Daniel Buna seara am o intrebare lucrez la o fabrica unde se vopsesc piese auto,nu avem nici un spor de toxicitate ,nici in contractul de munca ,Nu este o lege care ... (vezi toată discuția)