avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partial 2011
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partial 2011

Buna ziua,

as dori sa stiu daca incepand cu luna ian 2011 se mai pot face pensionari anticipate partial; din ce ma auzit la TV Romania este printre putinele tari care ar mai avea acest tip de pensie si erau discutii potrivit carora aceasta categorie de pensie se va suspenda incepand cu ian 2011.

tatal meu intruneste conditia de pensionare anticipata partiala (la nov 2010 implineste varsta de 60 ani si are stagiu complet de cotizare) si incepand cu Nov 2009 este somer si din pacate nu a reusit sa gaseasca nimic de lucru;

ce ma sfatuiti sa faca? cum sa procedeze?

Multumesc mult!

Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

Cu stima,

Roxana Tudor
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:12, 27 Octombrie 2010
Pensia anticipata partiala este una dintre categoriile de pensii reglementate si prin legea privind sistemul unitar de pensii publice care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2011.

Haideti sa asteptam sa intre in vigoare legea. Potrivit acesteia, tatal dvs. poate sa-si depuna dosarul de pensionare la 1 ianuarie 2011.
Multumesc mult de tot pentru raspunsul prompt; inteleg ca nu sunt sperante desarte...in cazul in care ar tb sa iasa la pensie normala la nov 2015 (la 65 ani), aveti idee care ar putea fi penalizarea care i s-ar aplica?

Multumesc frumos,

Roxana Tudor
Fata de Legea nr. 19/2000, legea privind sistemul unitar de pensii publice prevede o singura diminuare pentru toata lumea: 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. Puteti citi, mai jos, art. 65, alin. (4) din acest act normativ.

ART. 65
.....................................
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala vs pensie invaliditate Roxana_Tudor Roxana_Tudor La Multi Ani! cu multa sanatate si bucurii. Va rog mult de tot sa ma ajutati si pe mine cu o parere in ceea ce priveste noua lege a pensiilor in vigoare din ... (vezi toată discuția)
Pensionare agafia.staicu agafia.staicu Buna seara. Am revenit cu intrebarea referitoare la pensionare asa cum m-ati sfatuit,dupa noua lege. Va reamintesc: sunt nascuta la 23.08 1955,sunt educatoare ... (vezi toată discuția)
Legea unitara a pensiilor si pensionarea anticipata! Stefan Ioana Stefan Ioana Pentru ca n-am gasit nimic clar pana acum v-as ruga sa imi spuneti daca in conditiile noii legi mai pot iesi la pensie anticipata,dupa 1 ian 2011, in ... (vezi toată discuția)