Va rog mult de tot sa ma ajutati si pe mine cu o parere in ceea ce priveste noua lege a pensiilor in vigoare din ian 2011 intrucat nu reusesc sa interpretez care ar fi varianta care l-ar avantaja cel mai bine pe tatal meu.
Dansul a implinit varsta de 60 de ani in nov 2010, are stagiul complet de cotizare de 35 de ani, si este in acelasi timp si bolnav (s-ar putea incadra la un grad de invaliditate redus).
Nu stiu ce varianta sa-l sfatuiesc sa aleaga, daca e mai convenabil pentru el sa mearga pe varainata anticipare partrtiala (unde e % aplicat la nr de luni care i-ar mai ramane pena sa implineasca 65 ani) sau varainta pensie invaliditate; nu am inteles cum se plica, ce procent de penalizare se aplica fata de standard.
Va rog mult, daca m-ati putea ajuta cu o interpretare...in plus, la anticipata partial, pensie se recalculeaza luna de luna, sau acea penalizare ramane valabila pana implineste 65 de ani?; cu noua lege, se specifica ca barbatii tb sa ajunga la varsta de 65 de ani pana in 2030; dansul, care este nascut in 14 nov 1950 la ce data s-ar putea pensiona pe varsta standard?
Este mult mai convenabila pensia de invaliditate(daca se poate obtine) decat pensia anticipata partial.In cazul de fata penalizarea ar fi la nivelul celor 58 luni(14/01/2011-14/11/2015) de anticipare 43,5%.Penalizarea ramane in acelasi procent pe toata durata celor 58 luni de penalizare.Pentru pensie anticipata partiala conditia de varsta este indeplinita.A doua conditie de indeplinit este stagiu de cotizare de 35 de ani pe care il confirmati mai sus care trebuie sa fie(fara stagiu asimilat).Limita de varsta va fi la implinirea a 65 de ani.
ce nu inteleg eu este ca la pensia de invaliditate se precizeaza ca punctajul lunar este de 0,35 puncte pentru gardul III de invaliditate si 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate - adica eu interpretez o penalizare de 65%, respectiv de 45% - si mi se pare ca ar fi mai convenabila anticipata partial...sa inteleg ca interpretez eu gresit si ca alta ar fi interpretarea? ; nu stiu exact la ce grad de invaliditate ar putea fi incadrat.
Acolo este vorba de stagiu potential.Adica,cand nu este indeplinita conditia de stagiu se intervine cu acest stagiu potential pentru ca sa se indeplinesca si acasta conditie.Acele procente reprezinta puntajul lunar si nu au nici o legatura cu penalizarile.Dar in cazul de fata nu aveti nevoie sa vi se acorde acel stagiu potential,conditia de stagiu fiind indeplinita.
Pensie anticipata
miha0980
Buna ziua,
Va rog frumos sa-mi spuneti si mie cum as putea sa -l pensionez pe tatal meu care are varsta de 58 ani impliniti si 40 ani in campul muncii. As ... (vezi toată discuția)