avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Buna ziua,

Va rog frumos sa-mi spuneti si mie cum as putea sa -l pensionez pe tatal meu care are varsta de 58 ani impliniti si 40 ani in campul muncii. As dori pensie anticipata, daca varsta nu este corespunzatoare....este posibil?
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: miha0980 , utilizator 16:57, 26 Septembrie 2011
Limita de varsta la 65 de ani.Pensie anticipata sau anticipata partiala la 60 de ani.Pentru pensie anticipata fara penalizare,conditia de stagiu este de 43 de ani,fara stagiu asimilat.Pentru pensie anticipata partiala cu penalizare,conditia de stagiu este de 35 de ani,fara stagiu asimilat.
Deci, indiferent de situatie ( pensie anticipata sau pensie anticipata partial) limita de varsta este de 60 ani?!Si daca conditia de stagiu este 43 de ani( sa zicem, eu nu stiu sigur daca are peste 40 ani stagiul, dar presupun) tot nu poate sa se incadreze datorita varstei minime de 60 ani?
Va multumesc frumos pentru promptitudine si imi cer scuze ca va intreb inca o data doar in speranta ca poate fi vreo derogare ceva... Tata a facut tensiune 20 si am chemat salvarea in toiul noptii, lucrand ca sofer risca foarte mult..
O zi buna
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
miha0980, utilizator
Repet:Limita de varsta la 65 de ani.Anticipat sau anticipat partial la 60 de ani cu conditia realizarii stagiilor precizate mai sus.Potrivit celor postate mai sus nu se incadreaza in nici una.Alta varianta:Pensie de invaliditate.Dar,nu are si un numar de ani(lucratii)in fostele grupe superioare de munca I si II ?Sau in actualele conditii speciale,sau deosebite de munca ?
Din pacate ( l-am intrebat) , nu are ..trebuia sa- i acorde gradul II , dar nu stiu ce s a intamplat... a lucrat vreo 17 ani la rodipet curse de noapte cu spor de noapte si ore suplimentare. ..In ceea ce priveste pensia de invaliditate ( mamei i-am facut acest tip de pensie, avand un grad avansat de boala) nu stiu daca se incadreaza , inca nu are diagnostic precis..urmeaza investigatiile.

Va multumesc mult si va doresc numai bine.
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
miha0980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata MariaRodica MariaRodica sotul meu este profesor data nasterii 6 mai 1951 si doreste pensionarea anticipata ; are stagiul de cotizare 36 ani (vezi toată discuția)
Pensia si grupa de munca alexi alexi In anul 2019 voi implini 65 de ani, varsta pentru iesirea la pensie si .voi avea 40 de ani de munca,din care 14 ani si opt luni grupa a-II-a de munca.In ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta declaratii declaratii un salariat nascut in 1953 mai cu un stagiu de cotizare de 42 ani poate beneficia de pensie la limita de varsta? (vezi toată discuția)