avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA deducere tva in vama
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

deducere tva in vama

buna ziua

ma confrunt cu o problema legata de deducerea tva in vama.
mai precis am avut import din norvegia cei din vama au calculat gresit tva iar noi am platit in plus.
am primit de la Autoritatea vamala procesul verbal care imi da dreptul sa deduc suma platita in plus.
problema este ca nu stiu articolul contabil
daca la inreg. DVI.
371=401
44260 = 446
si apoi prin banca 446 = 5121
cum fac cu plata in plus la tva in vama in asa fel incat sa imi duca bine si in jurnalul de cumparari

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 12:43, 28 Octombrie 2010
in baza procesului verbal faceti inregistrarea in minus a taxei initiale inregistatrata din DVI
temei legal :
art 146
c) pentru taxa achitată pentru importul de bunuri, altele decât cele prevăzute la lit. d), să deţină declaraţia vamală de import sau actul constatator emis de organele vamale, care să menţioneze persoana impozabilă ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum şi documente care să ateste plata taxei de către importator sau de către altă persoană în contul său. Importatorii care deţin o autorizaţie unică pentru proceduri vamale simplificate eliberată de alt stat membru sau care efectuează importuri de bunuri în România din punct de vedere al TVA, pentru care nu au obligaţia de a depune declaraţii vamale de import, trebuie să deţină o declaraţie de import pentru TVA şi accize;

d) pentru taxa datorată pentru importul de bunuri efectuat conform art. 157 alin. (4) şi (5), să deţină declaraţia vamală de import sau actul constatator emis de organele vamale, care să menţioneze persoana impozabilă ca importator al bunurilor în scopuri de taxă, precum şi suma taxei datorate. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să înscrie taxa pe valoarea adăugată ca taxă colectată în decontul aferent perioadei fiscale în care ia naştere exigibilitatea;

si norme :
(7) În sensul art. 146 alin. (1) lit. c) şi d) din Codul fiscal, prin actul constatator emis de organele vamale se înţelege documentul pentru regularizarea situaţiei, emis inclusiv ca urmare a unui control vamal."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva non ue SfetcuArabela SfetcuArabela Buna seara, Am o factura de achizitii din Turcia. Puteti sa imi spuneti va rog frumos in ce rubrica trebuie sa inregistrez TVA aferent in Jurnalul de ... (vezi toată discuția)
Deducere tva la import EricaNagy EricaNagy Buna ziua, Am facut un import din Corea iar la vama a trebuit sa platesc tva-ul aferent facturii externe, TVA-ul a fost declarat prin declaratia 394, este ... (vezi toată discuția)
Tva de platit in plus in vama Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Buna ziua, Am primit o Decizie de regularizare situație din vama in care s-au calculat taxe vamale și TVA de platit in plus față de ce s-a platit in ... (vezi toată discuția)