avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA de platit in plus in vama
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA de platit in plus in vama

Buna ziua,
Am primit o Decizie de regularizare situație din vama in care s-au calculat taxe vamale și TVA de platit in plus față de ce s-a platit in momentul importurilor in anii 2016, 2017, 2018 și 2019. Acest TVA se mai poate deduce acum? Și se poate face nota contabila 4426= 5121? Taxele vamale se vor înregistra normal 371=446? Dobanzile și penalitățile de întârziere vor fi înregistrate ca și cheltuiala?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:03, 21 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti deduce acest TVA, tinand totusi cont de regimul deducerilor (CAPITOLUL X din Codul Fiscal, ma refer de exemplu daca folositi bunurile importate in operațiuni taxabile, etc):

Cod Fiscal:

Art. 299. - Condiții de exercitare a dreptului de deducere
(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

c) pentru taxa achitată pentru importul de bunuri, altele decât cele prevăzute la lit. d), să dețină declarația vamală de import sau actul constatator emis de organele vamale, care să menționeze persoana impozabilă ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum și documente care să ateste plata taxei de către importator sau de către altă persoană în contul său. Importatorii care dețin o autorizație unică pentru proceduri vamale simplificate eliberată de alt stat membru sau care efectuează importuri de bunuri în România din punctul de vedere al TVA, pentru care nu au obligația de a depune declarații vamale de import, trebuie să dețină o declarație de import pentru TVA și accize;

Norme:
(11) În aplicarea prevederilor art. 299 alin. (1) lit. c) și d) din Codul fiscal, prin actul constatator emis de organele vamale se înțelege documentul pentru regularizarea situației, emis inclusiv ca urmare a unui control vamal.

Accesoriile se inreg. pe cheltuieli nedeductibile fiscal. Daca mai aveti bunurile pe stoc, atunci da, inreg 371 = 446.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil
Si in situatia in care bunurile nu mai sunt in stoc cum pot fi inregistrate taxele vamale?
pe 635

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva non ue SfetcuArabela SfetcuArabela Buna seara, Am o factura de achizitii din Turcia. Puteti sa imi spuneti va rog frumos in ce rubrica trebuie sa inregistrez TVA aferent in Jurnalul de ... (vezi toată discuția)
Deducere tva in vama croitoru raluca croitoru raluca buna ziua ma confrunt cu o problema legata de deducerea tva in vama. mai precis am avut import din norvegia cei din vama au calculat gresit tva iar noi am ... (vezi toată discuția)
Factura care contine 4426 din vama OOANA1977 OOANA1977 Buna seara as vrea sa va intreb cum se inreg o facture care contine tva platit in vama si taxe vamale la taxe vamale am optiune de tva 24%, iar la tva 4426 ... (vezi toată discuția)