avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acordare indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acordare indemnizatie somaj

Buna ziua,
Daca se poate ca cineva sa ma ajute intr-o problema cu dosarul de somaj.
Cei de la Somaj mi-au spus ca dosarul meu este respins deoarece nu indeplinesc stagiul de cotizare.
Datele sunt in felul urmator:
M-am angajat la data de 01.11.1999 si am lucrat neintrerupt pana la data de 18.09.2007 cand am intrat in concediu prenatal si postnatal pana la data de 21.01.2008.
Din data de 22.01.2008 si pana la data de 02.11.2008( cand m-am intors la serviciu) am avu contactul suspentat ptr. concediul de crestere a copilului).
din 03.11.2008-17.01.2009 am lucrat, timp in care mi s-a inmanat si decizia de de incetare a contactului individual de munca caurmare a desfiintarii postului ocupat in conformitate cu Programul de reorganizare a companiei.
pentru ca aveam dreptul la concediu de crestere a copilului in continuare, am reintrat in acesta pana la data de 01.10.2009 cand copilul a indeplinit 3 ani.
Cei de la somaj spun ca datorita faptului ca in aceasta periada m-am reintors la serviciu pentru cele 3 luni nu indeplinesc stagiul de cotizare si nu beneficiez de somaj si ca aceasta decizie poate fi contestata daca nu-mi convine.
De aceea va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de aceasta problema si daca pot rezolva ceva?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: rcalugarita , utilizator 12:33, 29 Octombrie 2010
1. Precizati ce statut ati avut de la data de 01.10.2009 si pana astazi.
2. Ati mai lucrat cu CIM sau ati stat acasa?
Am fost in concediu de crestere a copilului pana la 3 ani, adica pana la data de 01.10.2010
1. Nu intelegeam pentru ca in primul mesaj ati scris:
...pentru ca aveam dreptul la concediu de crestere a copilului in continuare, am reintrat in acesta pana la data de 01.10.2009 cand copilul a indeplinit 3 ani.

2. Trebuia ca pe 17.01.2009, cand ati fost concediata datorita desfiintarii postului sa va inscrieti la somaj si de acolo puteati sa mergeti in CCC pana la 3 ani si apoi reveneati in somaj sa-l continuati, pana se termina. Daca ne intrebati pe noi atunci, era bine.
3. Sa citim din Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;@
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevăzută la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile;
...
Art. 35. - (1) Pentru persoanele care au avut raporturile de muncă sau de serviciu suspendate, cu excepţia suspendării pentru incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile, stagiul minim de cotizare se realizează prin cumularea perioadei de asigurare realizată înainte de suspendare cu perioada de asigurare realizată după reluarea activităţii.
...
4. Cele de mai sus, din lege, se interpreteaza astfel: cele 12 luni necesare pentru a beneficia de indemnizatie de somaj sunt formate din lunile lucrate dupa terminarea CCC si se completeaza (pana la 12) cu lunile lucrate inainte de CCC.
Eu nu am gasit in Lege sau in Norme ca daca ai CCC efectuat din bucati nu mai beneficiezi de indemnizatie de somaj.
5. De aceea va recomand sa solicitati AJOFM sa va dea, in scris, baza legala a refuzului. Ma gandesc sa nu aiba veva instructiuni interne, nepublicate in M.O. Puteti sa spuneti ca veti apela la instanta de judecata. S-ar putea sa devina mai receptivi functionarii de acolo.


Multumesc mult pentru ajutor.
Asa am vrut sa fac. L-a incetarea CIM le-am cerut celor de la resurse umane documentele pentru dosarul de somaj si mi-au spus sa ma duc mai intai in cresterea copilului si cand se termina sa fac dosarul pentru somaj ca nu este nici o problema ca voi beneficia de somaj deoarece am 12 luni cotizate inaintea incetarii CIM.
Am sa revin cu raspunsul celor de la AJOMF
Buna ziua,
Am fost astazi la AJOMF si mi s-a explicat ca datorita faptului ca m-am intors la serviciu in perioada 03.11.2008-17.01.2009, suspendand CCC avut pana la acea data si pentru faptul ca am reintrat in CCC cu data de 18.01.2009 nu indeplinesc stagiul de cotizare.
Tot ei au mai spus ca trebuia sa cer in data de 15.01.2009 din nou suspendarea CIM cu CCC si ca decizia de incetare a CIM mergea in continuare.
Le-am cerut un document in scris si mi-au inmanat o DISPOZITIE privind respingerea dreptului de indemnizatie de somaj avand in vedere prevederile art 17/1 si 34/1 din legea 76/2002( motivul respingerii -"nu are stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 luni premergatoare datei de inregistrare a cererii"
Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

Alte discuții în legătură

Adeverinta de venituri pentru somaj ralucaene ralucaene buna ziua. Ma numesc Raluca si intampin o problema.. pana la data de 28 ian 2015 am beneficiat de indemnizatie crestere copil pe durata de 2 ani. ulterior am ... (vezi toată discuția)
Somajul dupa concediu crestere copil gya_b_81 gya_b_81 Buna ziua, as avea o nelamurire referitor la stabilirea dreptului de somaj, respectiv daca se ia in considerare concediul de maternitate si concediul ... (vezi toată discuția)
Conditii incadrare la indemnizatia de somaj ContSters43393 ContSters43393 Va prezint mai intai situatia si dupa aceea intreb : - 2002-aug 2006 CIM 8ore/zi/per. nedeterminata - aug 2006-aug 2008 concediu ingrijire copil - ... (vezi toată discuția)