avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somajul dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somajul dupa concediu crestere copil

Buna ziua,
as avea o nelamurire referitor la stabilirea dreptului de somaj, respectiv daca se ia in considerare concediul de maternitate si concediul crestere copil pana la 2 ani in stabilirea cuantumului indemnizatiei de somaj si a perioadei pt. care se acorda somajul pt.ca stiu ca reprezinta vechime in munca.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:29, 2 Octombrie 2011
Art. 35 din Legea mr.76/2002 prevede:
(1) Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.

(2) Pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. g) şi j), stagiul minim de cotizare se realizeazã prin cumularea perioadelor de asigurare realizate înainte de încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu.

(3) Pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. h), stagiul minim de cotizare se realizeazã prin cumularea perioadelor de asigurare realizate înainte de suspendarea raporturilor de muncã sau de serviciu.
1. Perioada de concediu de maternitate si perioada de CCC (luat in baza OUG 148/2005) nu sunt perioade de cotizare la somaj.

2.- Dupa CCC, daca sunteti concediata din motive neimputabile dvs., puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
- Cele 12 luni inregistrate in Anexa 26, necesare pentru calcularea indemnizatiei de somaj, sunt formate din lunile lucrate dupa terminarea CCC completate, pana la 12, cu lunile lucrate inainte de CCC.

3. Vechimea in munca e una si stagiul de cotizare la somaj este alta.
Deci sa inteleg ca perioada în care o persoană beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului este considerată perioadă asimilată doar stagiului de cotizare în sistemul public de pensii reglementat de Legea nr. 19/2000, modificată şi completată si de asemenea, este asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de O.U.G. nr. 158/2005.


1. Da, numai ca intre timp Legea 19/2000 a fost amendata de OUG 148/2005 si apoi a fost abrogata de Legea 263/2010.
2. - De la 01.01.2011 CCC si indemnizatia aferenta sunt prevazute in OUG 111/2010.
- Aceasta prevede ca si perioada de CCC este perioada asimilata stagiului de cotizare la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cresterea copilului Anca1011 Anca1011 Un angajat care a fost in concediul pentru cresterea copilului poate beneficia la incheierea concediului de somaj? (vezi toată discuția)
Adeverinta de venituri pentru somaj ralucaene ralucaene buna ziua. Ma numesc Raluca si intampin o problema.. pana la data de 28 ian 2015 am beneficiat de indemnizatie crestere copil pe durata de 2 ani. ulterior am ... (vezi toată discuția)
Somaj din concediu crestere copil pacepa_2001 pacepa_2001 Buna ziua Persoanele care se reintorc la munca din concediu crestere copil (pentru o perioada de o luna, sa zicem), pot beneficia de somaj (pe baza cotizatiei ... (vezi toată discuția)