avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unic mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unic mostenitor

In situatia in care unul din parinti este decedat de 4luni si nu doresc sa fac succesiune (nu ma simt inca in stare)exista probleme legate de acest aspect,la mostenire? As dori sa stiu daca exista posibilitatea de a face acest lucru dupa moartea celui de-al doilea parinte.
Mentionez ca sint unica mostenitoare,si nu doresc nimic deocamdata din ce le apartine.
Mi se pare cumplit sa tirii prin succesiunii,notari... ptr.tot felul de acte un parinte care si asa este distrus dupa pierderea suferita.

MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Angela Cerdeanu , Consultant resurse umane 16:17, 4 Iunie 2012
Condoleantze pentru pierderea suferita...:(
Nu trebuie sa faceti nimic; dezbaterea succesiunii dupa tata o puteti face oricand.
Daca veti dori sa implicatii imobilele ramase dupa tata in diferite tranzactii, e posibil sa intampinati greutati cu privire la calittaea dvs de mostenitoare. Din pacate, multi cer mult prea renumitul "certificat de mostenitor", certificat care va costa mul tdaca vreti sa-l scoateti si care, in situatia dvs, va e cam inutil.
Asa ca, nu va grabitzi...
Exista un aspect foarte important care tine de trecerea timpului: acceptarea succesiunii. Ea este independenta de dezbaterea succesiunii, dar in lipsa unei acceptari exprese pot aparea probleme diverse, air acceptarea tacita trebuie probata si e pur si simplu o bataie de cap aiurea.

Acceptarea succesiunii se face in termen de 6 luni de la decesul persoanei respective, la un notar de la ultimul domiciliu al defunctului. Nu cred sa coste prea mult, si nici nu implica un cosum afectiv prea mare.
Referitor la aceste "diferite tranzactii" singurul lucru pe care l-as putea face dupa decedarea tataliu ar fi sa vind apartamentul lor(este singura avere) sau sa-l inchiriez.
Certificatul de mostenitor nu se poate obtine si dupa decedarea celui de-al doilea parinte ?
Certificatul de mostenitor se poate obtine oricand; el se intocmeste ca urmare a decesului unei persoane, asadar, nu pe "mostenire", ci pe "om".
Dvs si mama sunteti unici proprietari dupa bunurile ramase dupa tata, asadar, puteti vinde.
Insa, pt a nu-si bate capu' cu cititu' actelor sau pur si simplu din nestiinta, multi agenti economici sau organe ale statului cer certificat de mostenitor.
De acord cu andreea, acceptarea mostenirii te scuteste de o mare bataie de cap intr-o eventuala disputa intre mostenitori... Mai e un aspect: majoritatea mostenitorilor cred ca se vor intelege, lasa sa treaca ceva timp si, cand sa dezbata mostenirea, constata ca nu se mai inteleg...
Nu spun ca e cazul dv., va spun din practica...

Apoi, referitor la trauma de a cara un parinte care inca mai sufera dupa acest deces pe la notari etc., va spun un lucru: puteti sa va prezentati doar dv. la un notar cu actele (original si copie) de stare civila ale tuturor mostenitorilor. Notarul isi face treaba, intocmeste actele si dv. va chemati parintele o singura data, sa semneze. E ca si acceptarea tacita, dureaza relativ putin si e tot o singura deplasare. Asta in cazul in care toti mostenitorii sunt in tara si se prezinta la notar, nu exista neintelegeri intre ei...

Referitor la costuri, daca trece peste un an de la deces veti plati taxa catre stat, un fel de impozit pe mostenire pe care nu l-ati plati daca dezbateti mostenirea inainte. Este un aspect important, caci e un procent din valoarea mostenirii...

Alte discuții în legătură

Părinții mei au decedat. aveau trei copii din ... Cinesice@$ Cinesice@$ Bună seara! Părinții mei au decedat. Aveau trei copii ...din care unul a decedat.( o sora a noastra)..imediat dupa decesul parintilor.. si am ramas doi ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa tata? buna ziua, tatal meu a decedat in mai ... cristika cristika Succesiunea dupa tata? Buna ziua, Tatal meu a decedat in mai 2021 si ar trebui sa dezbatem pentru a ne incadra in termen cu succesiunea. Singurii mostenitori ... (vezi toată discuția)
Testamentul unei persoane necăsătorite, fără copii. cum se dezbate succesiunea? Ella2 Ella2 Daca cineva lasă un Testament (ea, ne fiind căsătorită si ne având copii) unei anumite persoane, mai trebuie chemati la succesiune nepotii? (vezi toată discuția)