Sunt insarcinata in 30 de saptamani si urmeaza sa intru in concediu de maternitate (prenatal urmat de postnatal) si firma la care lucrez urmeaza sa fie desfiintata iar intreaga ei activitate (oameni, stocuri de produse, magazine, contracte cu furnizorii etc.) sa fie preluata de o firma nou infiintata.
Ma intereseaza ce se intampla cu mine? Am vorbit cu cineva de la dep HR insa raspunsul primit mi se pare mai mult decat nesatisfacator. Mi s-a spus ca ma vor transfera doar daca vor iesi actele punctului de lucru pana intru in prenatal si daca nu transferul se va face dupa ce ma voi intoarce din concediu de crestere copil.Mi se pare o aberatie din moment ce firma veche nici nu va mai exista atunci.
Ce drepturi am?Se poate face transferul in timpul concediului de maternitate?Incearca cumva firma sa scape de orice responsabilitate fata de mine? Sfatuiti-ma ce sa fac sa imi protejez drepturile! Multumesc!
Au dreptate.
Pe durata suspendarii contractului, acesta nu poate fi modificat...
Contractul individual de munca al dvs. se suspenda de drept cand beneficiati de concediu medical (incapacitate temporara de munca=boala)/concediul de maternitate. Iar apoi se va suspenda la cerere, daca solicitati acordarea concediului de crestere a copilului pana la 2 ani.
Din cate am vazut, "se obisnuieste" ca dupa 2-3 luni de sarcina sa se vina cu concediu medical de risc maternal, apoi concediu de maternitate iar dupa 42 de zile de la nastere se solicita concediul pana la 2 ani - astfel ca in aceasta perioada - de 2 ani si jumatate sau chiar mai mult... cim-ul este suspendat:O
Daca nu aveti macar o zi lucrata intre cele 2 suspendari, nu vor putea sa va modifice c.i.m.-ul si banuiesc ca nu vor sa astepte 2 ani cu lichidarea societatii.
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
ART. 41
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
ART. 50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate.
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
ART. 51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
Daca intre cele 2 societatii intervine un transfer si chiar vreti sa va judecati cu angajatorul (si o sa mai aveti cu cine, timp, bani, nervi) puteti sa va folositi de art.169 din Codul muncii.
Art.169 (1) Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.
1. Din cate constat eu firma incearca sa va ajute nu sa scape de responsabilitate.
2. Angajatorul nu poate sa nu desfiinteze firma sa pentru ca o salariata este gravida.
3. Exista prevederi legale si pentru asemenea cazuri. Va redau din OUG 158/2005: Art. 2 - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale; c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
... Art. 32 - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
...
4. Asadar va adresati Casei de Asigurari de Sanatate unde veti depune certificatele medicale si veti primi indemnizatiea de concediu de maternitate.
5. Dupa aceea veti intra in CCC pana la 2 ani.
Multumesc pentru raspunsuri! Mai am cateva nelamuriri!
1.Asta inseamna ca atunci cand ma voi intoarce din concediu de crestere copil firma nu mai are nicio responsabilitate in ceea ce ma priveste?
2. Nu am avut concediu medical decat 3 saptamani dar din pacate vestea asta a venit exact acum cand ma pregatesc sa intru in prenatal pe care l-as amana pana la transfer insa transferul angajatilor din cate am inteles se va face pana in martie iar eu la sfarsitul lui dec nasc. Dupa terminarea concediului de maternitate ma pot intoarce la serviciu pentru 1-2 zile dupa care sa intru in crestere copil? Ma gandesc la asta pentru a se putea face transferul.
3. Daca intru acum in prenatal banii ii voi primi de la firma insa atunci cand se va finaliza transferul angajatilor cum voi proceda?
Da, dupa ce vi se termina concediul medical, puteti veni la lucru 1-2 zile cat este necesar pentru efectuarea mutarii (sau puteti incerca sa vi se modifice concediul medical...).
Sau, daca mutarea se poate face doar dupa ce ati intrat in concediul pana la 2 ani, puteti cere incetarea acestuia si reinceperea activitatii - veniti la lucru cat este nevoie sa va rezolvati mutarea iar dupa aceea solicitati iar concediul pana cand copilul impineste 2 ani.