avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vreau sa divortez
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vreau sa divortez

Buna ziua, am cateva intrebari referitoare la divort, prin postul pe acest forum as dori si alte pareri in speranta ca voi gasi o solutionare mai rapida sau mai buna a problemei mele.
Sunt casatorita de 2 ani, stau intr-o casa care este a bunicii sotului meu, iar adresa de pe bulentinul meu este la acest domiciliu. Motivele pentru care vreau sa divortez sunt faptul ca m-a inselat cu cea mai buna prietena a mea, cu care va avea si un copil, copil pe care are de gand sa-l recunoasca, violenta fizica si verbala, ma trateaza foarte urat si nu mai pot suporta. Am vrut sa plec si de acasa, dar am inteles ca ma poate baga la "parasire de domiciliu" cea ce ma poate face sa pierd multe. Bunuri comune nu avem, doar o masina pe numele meu achizitionata in timpul casatoriei si o suma de bani in banca [o parte sunt din perioada casatoriei (parte din care si el va avea dreptul) iar o parte dinaintea acesteia]. El nu este de acord sa-mi acorde divortul (bineinteles) si doreste o jumatate din suma de bani + masina.
Intrebarea mea ar fi: Nu pot parasi domiciliul sub nicio forma? Cumva se poate face mutatie in alta parte sau o viza de flotant la alt domiciliu? Sau orice altceva, chiar nu mai pot suporta sa stau cu el in casa.
Stiu ca pronuntarea divortului va dura din motivul pentru care el nu va fi de acord.
Am inteles ca la inceputul lunii ianuarie va intra in vigoare (ar trebui sa intre in vigoare) o lege care le v-a permite si notarilor publici sa desfaca o casatorie, dar in cazul in care el nu va fi de acord, va trebui rezolvat cazul tot in instanta?
Multumesc pentru raspunsuri in avans.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 20:01, 30 Octombrie 2010
Puteti pleca la un alt domiciliu , bunurile le puteti lua cu dumneavoastra.
El trebuie sa deschida proces de partaj daca doreste parte din bunuri.
In ziua de azi divortul este foarte simplu si nu are nici un fel de importanta din vina cui.
Cel mai bine introduceti actiunea din culpa comuna.
Inca nu am introdus actiunea, astept noua lege care le va permite notarilor sa desfaca casatorii; am inteles ca la inceputul lunii ianuarie v-a intra in vigoare legea.
El este hotarat sa nu-mi acorde divortul, cam care ar fi diferentele daca as scrie culpa comuna sau doar din vina lui? Probabil ca durata procesului ar face cea mai mare diferenta.
Degeaba asteptati noua lege daca sotul dvs. nu doreste sa divorteze. Tot in instanta o sa ajungeti.
Nu mai asteptati, introduceti actiunea pentru ca nu veti putea desface casatoria decat la instanta in situatia in care sotul se opune divortului.
Diferenta din culpa exclusiva si culpa comuna este ca in prima varianta este necesar sa probati cu 2 martori ca el este singurul vinovat de destramarea relatiei de familie si in acest fel obtineti si cheltuielile de judecata in integralitate.
In cazul culpei comune, probatoriul este restrans, el fiind axat mai mult pe aspectele incredintarii, de obicei el fiind restrans fie la un martor comun, fie la audierea a cate un martor pentru fiecare parte.
De asemenea partile pot solicita pronuntarea unei hotarari nemotivate.
In cazul desfacerii casatoriei din culpa comuna puteti obtine doar 1/2 din cheltuielile de judecata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
divortul la notar este numai prin acord

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasire de domiciliul dama cu flori dama cu flori ma poate ajuta cineva cum sa formulez o declaratie de parasire de domiciliul ,pt a fi depusa la politie? vreau sa fac plecarea cu buna stiinta,fara a fi data ... (vezi toată discuția)
Divort fara acordul sotiei baxter83 baxter83 Buna ziua, sunt casatorit de 6 ani, am un baietel de 5 ani dar nu ma inteleg deloc cu sotia mea, am o relatie cu o alta femeie impreuna cu care am un copil de ... (vezi toată discuția)
Poate sa ma acuze de parasire de domiciliu , sa ma intorc acasa ? anita2303 anita2303 buna ziua , am o problema mai delicata sotul meu din senin mi-a spus ca vrea sa ne separam , ca nu mai stie ce simte ptr mine si ori pleaca el din casa ori ... (vezi toată discuția)