avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chemarea in garantie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chemarea in garantie

Va rog sa imi spuna cineva daca pot chema in garantie 2 fosti angajati, cu contracte civile de prestari servicii in domeniul consultantei pe proiecte, daca firma este data in judecata de un client caruia nu i-a fost realizat proiectul. Ori e mai bine sa las actiunea intntata de acesta sa se finalizeze si apoi ma indrept impotriva celor 2 angajati, cu ce fel de actiune? Mentionez ca dosarul a fost suspendat si urmeaza primul termen.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:38, 28 Octombrie 2010
raspunderea e a firmei.degeaba ati chema in garantie pe cei doi fosti angajati.lasati cauza sa-si urmeze cursul si indreptati-va ulterior cu o actiune distincta impotriva celor doi fosti angajati.
Chemarea în garanţie, ca formă a intervenţiei forţate, este reglementată în art.60-63 C.proc.civ. potrivit art.60 alin.1 C.proc.civ., partea poate să cheme în garanţie o altă persoană împotriva căreia ar putea să se îndrepte, în cazul când ar cădea în pretenţii cu o cerere în garanţie sau în despăgubire.
Însă, din dispoziţiile art.60 alin.1 C.proc.civ. rezultă că cererea de chemare în garanţie este admisibilă nu numai în cazul drepturilor garantate legal sau convenţional, dar şi ori de câte ori ai dreptul să ceri altuia să te despăgubească pentru dreptul pe care l-ai pierdut în proces, respectiv pentru obligaţiunea la care te-a îndatorat hotărârea judecătorească . Astfel, comitentul chemat în judecată pentru a răspunde de fapta culpabilă a prepusului său, în temeiul art.1000 alin.3 C.civ., poate chema în garanţie pe prepus, pentru ca acesta să fie obligat eventual, prin aceeaşi hotărâre să plătească, la rândul lui, comitentului suma pe care acesta din urmă va trebui să o plătească reclamantului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea patrimoniala a angajatului C_CRISTINA C_CRISTINA Un angajat- sef punct de lucru al unei societati, nu a indeplinit dispozitiile interne ale patronului, motiv pentru care foarte multe lucrari nu au fost ... (vezi toată discuția)
Executarea unei firma cu activitate suspendata Mary136 Mary136 Buna ziua, Avem urmatoarea speta: Un sofer de camion a facut un accident minor (soldat doar cu daune materiale) in Germania in 2016. Se pare ca firma nu ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca guest1983 guest1983 buna ziua, va rog sa ma ajutai si pe mine, sunt adm unui service gsm si am mari probleme cu un angajat, in ultima luna toate tel de au intrat in service el ... (vezi toată discuția)