situatia de fapt: sotul+sotia+copii locuiesc in casa parintilor decedati ai sotului.Casa e veche de prin 1955. Acestia au aflat dupa decesul celor doi ca, de fapt, casa in care locuiesc de peste 20ani, nu este pe numele celor doi decedati nici terenul aferent acesteia.
Intrebare: Ce trebuie sa faca aceasta familie pentru a obtine un titlu de proprietate pe teren si casa?
Astept raspunsuri. Va multumesc anticipat
P.S: Va rog, daca se poate sa aflu cea mai putin costisitoare cale
Kiandra nu stiu daca pot recurge la "ordinul prefectului" deoarece dreptul de folosinta a terenului pe care e amplasata casa nu este pe numele lor. Din cate stiu cererea pt dobandirea proprietatii prin acest ordin trebuie inaintata de cei carora li s-au atibuit dr de folosinta, Sau nu? Nu mai inteleg nimic?
Va multumesc anticipat celor care ma lamuriti!
Daca in 1990 figurau la primarie ca platitori de impozit pe casa si curte, fiind totodata inscrisi in registrul agricol, sunt mari sanse sa poata obtine Ordinul Prefectului. (trebuie sa figureze in evidentele agricole si fiscale actualii detinatori ai imobilului sau autorii lor decedati). Doar daca in evidentele primariei figureaza alti proprietari ai imobilului, iar familia dvs. a stat acolo cel putin 30 de ani, putand face dovada cu martori ca s-au comportat ca adevarati proprietari, se impune actiunea in constatarea dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii, prin instanta, nefiind aplicabil Ordinul Prefectului.
Problema se pune cam asa: nu exista nici un fel de acte de proprietate pe casa si teren, dar familia respectiva figureaza in evidentele agricole si fiscale ale primariei sau la primarie figureaza alte persoane ca fiind proprietari?? Doar in varianta a doua se impune, in functie de situatia de fapt, constatarea uzucapiunii prin instanta.
Intr-adevar nu cunosc toate detaliile acestei cauze, dar e vorba despre o familie nevoiasa dar onesta si harnica pe care mi-as dori sa- i indrum pe cat posibil. Cand voi sti aceste detalii, le voi relata pe acest forum si pana atunci toata stima pt cei care isi rup din timpul lor pt a ajuta pe altii prin intermediul acestui forum