pot sa invoc in instanta uzucapiunea de la 10 la 20 de ani pe un teren (20 ari) care a fost dat in proprietate prin titlu unei persoane(in prezent decedata) care, in anul 1960 la donat fiicei, fiica care la rindul ei, in anul 1986 l-a donat fiicei sale(nepoata celui din titlu), si ginerlui, doar ca la cartea funciara apare doar donatia pe casa si proprietar statul roman pe suprafata de teren de 135 mp.
titlul de proprietate nu a fost intabulat in cf
multumesc!
revin cu cateva lamuriri
-terenul in cauza a fost cumparat de titularul titlului de proprietate (M.S.)in anul 1935 si inscris in cf
-in anul 1960 il doneaza fiicei (C.I.), (unic copil) se inscrie in cf
-in anul 1986 fiica (C.I.), il doneaza uneia dintre fiice, (C.L.), se noteaza casa in CF, se transfera dreptul de proprietate asupre casei in favoarea fiicei (C.L.), si a ginerelui iar ternul, cf legii de atunci, trece in proprietatea statului.
-din anul 1986 si pana in prezent cei 2 se comporta ca adevarati proprietari saupra terenului si casei respective.
In aceasta toamna a solicitat unui expert topo sa faca o documentatie tehnica pentru a se intabula terenul respectiv. Expertul a propus sa se intabuleze titlul de proprietate pe M.S., sa se faca succesiunea dupa acesta iar fiica sa C.I. să mai doneze inca o dată terenul si casa, dar anterior intabularii titlului de proprietate C.L. cu sotul sa renunte la donatia primita.
va rog frumos un sfat cum sa pot intabula terenul respectiv pe C.L. fara a mai relua inca o data donaţia din 1986. Pot sa cer anularea titlului de proprietate intrucat M.S. nu era indreptaţit să ceară titlu intrucât si-a donat terenul în 1960?
Mentionez că la măsurători expertul a spus că terenul respectiv are o suprafaţă de 2159 mp, cu 159 mp mai mult decât în titlu.
Mulţumesc.
In cazul in care in zona a fost perimetrul CAP nu poate fi invocata uzucapiunea pentru ca terenul facea parte din domeniul public al statului .
Pentru a invoca nulitatea titlului de proprietate trebuie sa demonstrati ca acesta a fost eliberat cu incalcarea art. 3 din legea 169/1997. Mai mult decta atat , trebuie sa justificati un interes legitim si sa aveti calitate procesuala , adica , dumneavoastra macar sa fi formulat cerere de reconstituire pentru aceasta suprafata de teren , conform art 13 din Legea 18/1991.
Potrivit disp art 13 , alin 2 din Legea 18/1991 , dovada acceptarii calitatii de mostenitor se face prin cererea adresata comisie locale de fond funciar . In cazul in care dumneavoastra nu ati formulat o astfel de cerere , atunci sunt sanse mici pentru anularea titlului de proprietate .
Nu ati aratat gradul de rudenie dintre M.S. si C.L. De regula un titlu de proprietate se elibereaza pe autor impreuna cu mostenitorii, iar in cazul in care CL. este mostenitorul lui MS. , atunci se poate face succesiunea dupa acesta .
Sfatul meu este sa va prezentati cu actele pe care le detineti la un avocat si sa solicitati o consultanta , pentru ca in functie de documente , acesta va poate sfatui ce puteti face.