avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firma cu datorii la stat si data in judecata de catre ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firma cu datorii la stat si data in judecata de catre persoana fizica

Buna seara,
Parintii mei au o firma (SRL) infiintata in 2007. Acum au ajuns sa fie datori la stat 30.000 lei, din care 23.000 sunt numai penalizari deoarece nu au platit de foarte multa vreme. Cei 7.000 lei sunt datoria de baza la care s-au calculat penalizarile. Daca platesc cei 7.000 lei nu mai cresc penalizari? Daca raman cei 23.000 lei pot da 200-300 lei/luna si in ani de zile sa scape de fisc? Mentionez ca firma acum este suspendata de cateva luni.
A doua problema: in anul 2008, luna martie au semnat un contract cu o persoana fizica pentru prestari servicii si acesta a dat firma in judecata. Inca nu stim raspunsul final, insa omul are foarte multi bani si a platit experti sa spuna ca el etc, ca in Romania si acum ne temem ca o sa castige si cere o suma foarte mare iar noi pe firma nu avem nimic. Ce se poate intampla? Parintii mei nu au bani sa plateasca nici la fisc si nici lui, mai ales ca nu au nimic pe firma.
Astept un raspuns cat mai clar si sfaturi cu ce am putea face in continuare.
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: iulia2407 , utilizator 17:06, 5 Noiembrie 2010
Stimata doamna , nu exista nicio lege care sa oblige administratorul sa plateasca in solidar cu firma datoria firmei. Plateste ori firma daca are de unde( daca aveti de incasat, daca sunt bunuri ale firmei ce pot fi vandute) ori administratorul sau asociatii numai in situatiile prevazute la art 138 din Legea 85/ 2006 privind insolventa, si anume:
Art. 138
(1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.


Va rog nu va lasati descurajata, sunt lichidator, stiu ce vorbesc.

av. Bostina Elena
Doamna Bostina,

Va multumesc pentru incurajari si sper din tot sufletul sa se rezolve cumva pe bani mai putini, Referitor la acest art. din lege, ce va pot spune este ca nu cred ca se incadreaza la nici una din litere doar daca se considera in vreun fel, faptul ca ei dadeau mereu actele la ITM, fisc, adica acea contabila tinea in continuare evidenta, depunea declaratii, muncitorii existau pe firma, uneori mai munceau pe ici pe colo ca sa mai ia un ban, insa noi trebuia sa le platim impozitele la stat chiar daca ei nu isi primeau banii. Parintii nu au avut deloc bani sa plateasca si nici nu stiau ce sa faca. Timpul trecea si asa au ajuns cu aceste datorii. Plus ca asa cum v-am spus de prima data exista si acest proces in instanta.
Sincer, nu vreau sa ma descurajez, insa intreb si simt ca nimeni nu poate spune ca exista sanse de 100% sa scapi de aceste datorii, sau ca parintii mei nu risca sa le ia casa, insa va intreb din experienta vasta a dvs, cam care sunt sansele daca angajam lichidator in zilele noastre cand statul oricum vrea sa-si ia banii si nu mai conteaza pe cine ataca sau obliga la plata datoriilor?
Am incerca sa ne imprumutam la banca, macar sa platim baza de 7000 lei, daca am stii ca se termina totul si apoi putem da mai putini bani la acele penalizari, insa ne temem foarte mult, ca deja suntem foarte datori si pentru acest proces.
Doresc sa va spun ca firma este din Prahova, eu sunt in Bucuresti si totul se complica...din aceasta cauza sunt si asa debusolata!
Cu consideratie,
Daca achitati baza, penalitatile la stat nu mai cresc.

Cred ca este ceva in neregula, cum pot fi 23.000 penalizari la o baza de 7000? Chiar daca intreaga datorie de 7000 dateaza din 2007, la 0,1% / zi se ajunge la contravaloarea bazei in 3 ani, nicidecum de 3,5 ori suma. Ati scos fisa sintetica?
nu exista nicio lege care sa oblige administratorul sa plateasca in solidar cu firma datoria firmei


judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere


BA DA, stimată doamnă lichidator şi/sau avocat.
Aţi citat exact articolul care este invocat de sindic pentru a atrage răspunderea organelor de conducere pentru debitele societăţii.

[ link extern ]

Alberto Kurtyan
Stimate d-le avocat solidaritatea nu exista intre firma si organele sale de conducere sau intre firma si persoanele care au determinat ajungerea in stare de insolventa.

Firma cum sa mai plateasca datoriile ( in solidar) daca nu mai dispune de lichiditati ( au fost incasate creantele, au fost valorificate bunurile si din sumele rezultate au fost platite datoriile in masura desponibilitatilor). Firma in veci nu va mai plati, ca nu mai are cu ce. Pentru datoriile neachitate se poate atrage raspunderea persoanelor vinovate.

In situatia in care exista mai multe persoane vinovate de aparitia starii de insolventa , acestea vor plati in mod solidar, asa cum este specificat in art. 138 alin 4 din Legea insolventei.

Deci solidaritatea exista intre persoanele vinovate, nu intre firma si persoanele vinovate.

av. Bostina Elena

Alte discuții în legătură

Inchidere firma cu datorie din amenda neplatita liviupaun liviupaun Am o societate comerciala,acum vre-o 2 ani am primit o amenda de la itm,nu am platit-o,iar acum as dori sa o inchid.care este procedura?si cat ar costa?va ... (vezi toată discuția)
Proces pierdut aligadot aligadot Am o firma mai veche si in urma unei facturi neplatite, am fost dat in judecata de acea firma. La proces nu m-am prezentat. Vreau sa stiu ce se poate ... (vezi toată discuția)
Cererea insolventei de catre mfp ContSters94259 ContSters94259 Societatea mea are datorii de 220 mil vechi la stat.Finantele au spus ca nu pot trece eu firma in insolventa deoarece am depasit ceva plafon...dar finantele ... (vezi toată discuția)