avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firma cu datorii la stat si data in judecata de catre ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firma cu datorii la stat si data in judecata de catre persoana fizica

Buna seara,
Parintii mei au o firma (SRL) infiintata in 2007. Acum au ajuns sa fie datori la stat 30.000 lei, din care 23.000 sunt numai penalizari deoarece nu au platit de foarte multa vreme. Cei 7.000 lei sunt datoria de baza la care s-au calculat penalizarile. Daca platesc cei 7.000 lei nu mai cresc penalizari? Daca raman cei 23.000 lei pot da 200-300 lei/luna si in ani de zile sa scape de fisc? Mentionez ca firma acum este suspendata de cateva luni.
A doua problema: in anul 2008, luna martie au semnat un contract cu o persoana fizica pentru prestari servicii si acesta a dat firma in judecata. Inca nu stim raspunsul final, insa omul are foarte multi bani si a platit experti sa spuna ca el etc, ca in Romania si acum ne temem ca o sa castige si cere o suma foarte mare iar noi pe firma nu avem nimic. Ce se poate intampla? Parintii mei nu au bani sa plateasca nici la fisc si nici lui, mai ales ca nu au nimic pe firma.
Astept un raspuns cat mai clar si sfaturi cu ce am putea face in continuare.
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: iulia2407 , utilizator 17:06, 5 Noiembrie 2010
Ce tot vorbiti?
Starea de solidaritate de drept exista din momentul hotararii de atragere a raspunderii persoanelor in sensul ca poate fi executata... dar starea de solidaritate de facto fata de creditorii societatii, exista din momentul savirsirii faptelor generatoare de raspundere.

Astfel, in virtutea acestui principiu, un administrator care a devalizat o firma si care a reusit sa isi instraineze averea personala inainte de intrarea in faliment a firmei sau inainte de raminerea definitiva a unei hotariri de atragere a raspunderii pentru debitele firmei... va raspunde pentru faptele sale iar transferurile de proprietate ale acestuia vor fi anulate ca frauduloase.

Asta nu inseamna ca este solidar raspunzator cu firma fata de creditorii sociali?

Ce importanta are daca lichidatorul a reusit sa lichideze toata firma pina la momentul atragerii raspunderii sau nu?

El face un bilant la chiar momentul preluarii administrarii judiciare si stie cu mare precizie cit poate recupera sau nu. Deci va decide imediat, daca este harnic, in baza raportului 59, daca va urmari sau nu organele de conducere.
Raportul 59 se poate face imediat... dar cei mai multi asteapta mai mult... ca sa le curga onorariile.

Conform codului civil, fiecare om este raspunzator pentru faptele sale cu bunurile prezente si viitoare.
Daca asta nu e solidaritate... atunci ce mai e?

Solidaritatea exista... desi va putea fi constatata prin hotarire mai tirziu si pusa in executare sau nu.

Este elementar.

Ganditi foarte ingust, ca solidaritatea se naste doar la momentul hotaririi.
Nu. Solidaritatea este CONSTATATA la momentul hotaririi, ea s-a nascut la momentul delictului.

La societatile cu raspundere limitata, de regula asociatii sunt protejati... dar cum asociatii sunt uneori si administratori... atunci cand acestia nu respecta normele legale cu vinovatie, atunci nu mai sunt protejat de raspundere limitata, si vor raspunde solidar si nelimitat, ca la SNC.

Nu importa calea de realizare a dreptului creditorilor. Prin faliment sau prin actiuni in pretentii, chemare in garantie, etc.
Solidaritatatea exista, atit firma cit si persoana devin debitori solidar fata de creditorii societatii.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Va trebuie practica pentru a intelege exact situatia.
Mda. Nu poţi comenta o afirmaţie de acest gen.
Dacă nu vorbeşti limba de lemn din tratatul din care au studiat ei... nu mai înţeleg nimic.
Eu nu voi avea niciodată practica dvs. Eu am practica mea.

Alberto Kurtyan
Penalizarile sunt asa de mari deoarece suma initiala a fost mai mare si au mai achitat din ea cate 1000 lei, chiar si 5000 lei in luna septembrie, insa nu scad deloc datoriile si nu mai au nici sanse la banca sa se imprumute sa achite acolo.
Sincer, vreau sa stiu daca cineva a trecut prin aceasta situatie si a scapat de datoriile la fisc daca a introdus procedura de faliment. Nici nu vreau sa ma gandesc ca parintii mei or sa plateasca in vreun fel cu bunurile proprii si anume casa.
Dumneavoastra ati scris "Cei 7.000 lei sunt datoria de baza la care s-au calculat penalizarile", era foarte suspect.

Daca datoriile nu sunt imputabile lor, se poate lichida firma fara a angaja plata in solidar. Dar asta se stabileste individual, cum se prezinta mai sus.

Alte discuții în legătură

Inchidere firma cu datorie din amenda neplatita liviupaun liviupaun Am o societate comerciala,acum vre-o 2 ani am primit o amenda de la itm,nu am platit-o,iar acum as dori sa o inchid.care este procedura?si cat ar costa?va ... (vezi toată discuția)
Proces pierdut aligadot aligadot Am o firma mai veche si in urma unei facturi neplatite, am fost dat in judecata de acea firma. La proces nu m-am prezentat. Vreau sa stiu ce se poate ... (vezi toată discuția)
Cererea insolventei de catre mfp ContSters94259 ContSters94259 Societatea mea are datorii de 220 mil vechi la stat.Finantele au spus ca nu pot trece eu firma in insolventa deoarece am depasit ceva plafon...dar finantele ... (vezi toată discuția)