avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... inselat de mama si sora mea
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

inselat de mama si sora mea

mama si sora mea detin o casa si un teren de 500mp in indiviziune .eu am detinut un apartament proprietate .mi-au propus sa-mi vind apartamentul si sa construiesc o casa pe terenul lor ceea ce am si facut .mentionez ca am mers pe incredere si nu am facut actele pe teren innainte de a incepe constructia .acum , casa fiind ridicata nu vor sa-mi mai faca acte pe teren .deci se considera ca e casa lor . cum as putea sa intru in posesia terenului ? mentionez ca am martori ca am construit cu acordul lor.
Cel mai recent răspuns: uta_labes , utilizator 19:44, 2 Noiembrie 2010
Potrivit art. 492 Cod civil, orice constructie este prezumata a fi facuta de catre proprietarul acelui pamant cu cheltuiala sa si ca este a lui pana ce se dovedeste din contra.
Avand in vedere ca nu aveti nici un titlu translativ de proprietate ( chiar si viciat) sunteti constructor de rea-credinta: stiati ca terenul nu este al dvs.

Proprietarii au doua solutii:
- sa invoce accesiunea si sa dobandeasca dr. de propr. asupra constructiei, avand obligatia de a va dezdauna, adica sa va plateasca valoarea materialelor si pretul muncii, indiferent de sporul de valoare dobandit de teren prin realizarea constructiei;
- sa va oblige sa demolati constructia pe cheltuiala dvs.

Nu aveti nici un temei legal prin care ati putea sa obtineti terenul. Sunteti la mila mamei si a surorii, care sunt singurele care ar putea sa va faca un act prin care sa beneficiati legal de folosinta/proprietatea imobilului.

Mergeti sa consultati un avocat contracost ca sa aiba timp sa va analizeze problema.
Trebuie analizat si ce probe aveti si daca mergeti sa consultati un avocat care nu va avea timp e posibil sa fie mai bine sa renuntati de a mai face ceva.
Si daca deschideti proces la nimereala fara o analiza atenta puteti pierde...
N-aveti ce cauta la avocat, nu e nici o actiune in justitie pe care sa o promovati.
as mai avea de adaugat la toate acestea cateva amanunte care nu stiu daca mi-ar putea da o mica spernta . toate acestea sau intamplat in anul 2001 cand traia si tatal meu. in anul 2005 a decedat tatal meu dupa care am deschis succesiunea si mi-au revenit si mie 48 mp . din acel teren in cota indiviza cu mama si sora mea . As dori sa stiu daca in aceasta situatie , ar putea sa-mi vanda casa ,cum dealtfel au mai intentionat innainte de moartea tatalui meu , acum avand si eu o mica parte acolo , adica fara semnatura mea .Acum mai nou sunt in negocieri cu mama mea . este de acord sa-mi vanda partea ei de teren care-i revine dupa succesiune ,cu conditia sa-i platesc prin act notarial ,suma de 50€ pe luna timp de 5 ani .As fi de acord dar mi-e frica sa nu fie o alta teapa mai ales ca vrea la notar .va intreb poate sa-mi vanda partea ei daca sora mea nu e de acord ? daca se poate asta inseamna sa raman in indiviziune cu sora mea si apoi ea sa fie de acord sa -mi revina terenul pe care am construit eu casa.deci mi-e frica ca ma angajez in niste obligatii si in final sa raman tot fara casa .Va multumesc mult pt. raspunsuri .
Bineinteles ca acum se schimba toata situatia.
De fapt, sunteti co-proprietar.

La ce va referiti cand spuneti "sa imi vanda casa"? Cea noua, construita de dvs.? Sa vi-o vanda dvs. sau unor terti? In ambele cazuri nu vor putea, in primul rand pt ca este a dvs., apoi unor terti nu se poate fara acordul dvs.

Mama poate sa va vanda partea ei, fara acordul surorii.

Ar fi bine sa mergeti la un avocat sa va consultati in privinta tuturor problemelor, nu mai luati o decizie pripita.

Alte discuții în legătură

Proprietati legale sau nu , vanzare legala sau nu , ctn.mariana ctn.mariana Buna ziua, Am o mare problema legata de mostenirea mamei mele daca pot sa o numesc mostenire . Mama mea a avut inca 4 frati, dintre care numai ea si o ... (vezi toată discuția)
Sfat succesiune marycrys007 marycrys007 Problema pe scurt este urmatoarea: Mama locuieste singura (dupa decesul tatalui meu din 2005) intr-un apartament (bun comun dobandit in timpul casatoriei). Eu ... (vezi toată discuția)
Mama poate in timpul vietii sa vanda partea din apartament ? karmenaurelia karmenaurelia Suntem o familie formata din 2 surori si mama parinte supravietuitor. Datorita caracterului rau voitor a surorii fata de mama, aceasta din urma doreste ca ... (vezi toată discuția)