Pentru ca o societate sa poata deconta motorina , contractul de comodat pentru un autovehicul trebuie sau nu sa fie legalizat de un notar ? trebuie inregistrat la finante sau altundeva?
Buna ziua !
Contractul de comodat, fiind un contract de imprumut esentialmente gratuit( art. 1560, 1561 c. civ.) nu este supus formalitatii incheierii in forma autentica. Puteti sa- l autentificati daca doriti, dar legea nu va obliga sa o faceti.
In privinta legalitatii decontarilor , acesta trebuie adus la cunostinta contabilului firmei si inregistrat la ORC.
Cu sima !
Contractul de comodat este valabil incheiat intre parti, fara a fi legalizat la notar.
Nu se inregistreaza la O.R.C.. Acolo se inregistreaza doar spatiile in care se desfasoara activitate si sunt detinute in baza unui contract de comodat.
Pentru a deconta cheltuiala cu motorina, trebuie sa va incadrati la exceptiile prevazute de OUG 34/2009:
"t) in perioada 1 mai 2009-31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi."
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.