De cele mai multe ori dupa ce un infractor este tras la raspunderea penala (si bineinteles dupa ce i se administreaza probele [de obicei doar dupa asta recunoaste]) ia legatura cu victima si isi cere scuze. In realitate insa infractorul nu doreste impacarea cu victima, ce doar sa se scape el de un dosar penal sau este sfatuit sa faca acest lucru de catre avocatul sau (hai aici recunoasteti,recunoasteti :P) pentru a arata judecatorului ca a vrut sa inlaturele consecintele infractiunii (repararea pagubelor,etc) in vederea obtinerii pedepsei minine si daca se poate si aplicarea acelor "circumstante atenuate"
-este truc avocational?
-cum ma pot apara de un astfel de truc? nu vreau sa se creada ca eu sunt psihopat ca vreau sa distrug viata bietului copil si din astea dar nici prostituata sa ma impac cu cineva pt. bani :|
Eu vorbeam la modul general, poate un pic din perspectiva unei parti vatamate, sunt student :P
Insa in practica se intampla cam asa:
-vine cineva iti da un par in cap
-scrie adevarate tampenii pe procesorul verbal incheiat de politie la fata locului
-se lauda cu asta (ca si bonus pt. nervii tai)
.... pana cand ii vine citatia acasa... si atunci ...
brusc incepe sa ii para rau, si sa vrea sa indrepte lucrurile. Insa nu o face pt. ca doreste acest lucru ce pentru ca asa l-a sfatuit avocatul sa faca [de obicei il sfatuieste cand vede probele de la dosar, declaratiile martorilor propusi,etc] sa poata ori sa scape de dosar ori sa primeasca o pedeapsa mult redusa.
Va referiti in mod cert la trucuri avocatiale,nu "avocationale",aceasta pentru ca sunteti student .
In general inculpatul cauta sa micsoreze consecintele juridice ale faptelor lui,iar multi dintre avocatii penalisti,sprijina aceasta abordare pentru ca le mai usureaza din sarcina,sinceritatea si regretul celui acuzat ,putand insemna si o reducere a pedepsei sau o pedeapsa efectuata in libertate ,sub diferite forme, in anumite conditii expres stipulate de legea penala.
Exista,este drept ,putini inculpati care regreta faptele cu sinceritate
Nu este neaparat un truc, si nu stiu cata relevanta juridica are aceasta parere de rau din partea infractorului. Daca stam putin si ne gandim, toti ajung sa regrete fapta cand se vad mai mult ca sigur condamnati sau chiar condamnati printr-o hotarare definitiva. Spre exemplu, intr-un caz de omor, este inutila, din punct de vedere juridic, parerea de rau a infractorului fata de rudele ori prietenii victimei, deoarece prejudiciul cauzat este ireparabil. Trebuie facuta deosebirea intre repararea prejudiciului si regretul inculpatului, lucruri total diferite. In cazul infractiunilor contra patrimoniului, in special, repararea prejudiciului (daca este posibila) de catre inculpat poate atrage o pedeapsa mai blanda. Sunt infractiuni al caror rejudiciu produs este ireparabil, de ex: in cazul omorului se suprima viata victimei, aceasta urmare nemaiputand fi inlaturata. In acest caz, o parere de rau, cum am mai spus, este inutila si nu are vreo consecinta juridica in sensul atenuarii pedepsei.
daca erati dvs cel ce lovea ,ati fi adus in discutie in instanta "pererea de rau si regretele pentru fapta comisa "?
bineinteles ca avocatul apararii face tot posibilul pentru a-si apara clientul ca doar de aceea e avocat.
si daca parerea de rau e doar simulata ,ce conteaza daca duce la impresionarea completului de judecata ?
omul vrea doar sa scape si fiecare ar face la fel.
Omor din culpa
Vali30
Varu meu este acuzat de omor din culpa a condus sub influenta alcoolului si pasajerul din dreapta a decedat. Intrebarea mea este ; Se tine cont ca alcoolu in ... (vezi toată discuția)