avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... \"imi pare rau\" circumstanta atenuata, truc ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

"imi pare rau" circumstanta atenuata, truc avocational?!

Vreau sa pun in dusctie o problema des intalnita:

De cele mai multe ori dupa ce un infractor este tras la raspunderea penala (si bineinteles dupa ce i se administreaza probele [de obicei doar dupa asta recunoaste]) ia legatura cu victima si isi cere scuze. In realitate insa infractorul nu doreste impacarea cu victima, ce doar sa se scape el de un dosar penal sau este sfatuit sa faca acest lucru de catre avocatul sau (hai aici recunoasteti,recunoasteti :P) pentru a arata judecatorului ca a vrut sa inlaturele consecintele infractiunii (repararea pagubelor,etc) in vederea obtinerii pedepsei minine si daca se poate si aplicarea acelor "circumstante atenuate"

-este truc avocational?
-cum ma pot apara de un astfel de truc? nu vreau sa se creada ca eu sunt psihopat ca vreau sa distrug viata bietului copil si din astea dar nici prostituata sa ma impac cu cineva pt. bani :|

Cel mai recent răspuns: ContSters119945 , utilizator 10:48, 1 Noiembrie 2010
Ramane la aprecierea instantei daca retine circumstantele atenuante judiciare.
de obicei se retin?

Ar fi anti-constitutional sa se retina,pentru ca nu mai intervine egalitatea intre oameni: sa zicem ca te loveste unul de bani gata cu masina, si plateste tot, ar iesi mai "ok" decat un simplu om de rand care te-a lovit cu masina din greseala.

In plus de asta, toti zic de ochii lumii ca le pare rau,etc... pana si prostituatele de pe strada zic la TV: ca nu au ce manca,etc... dar daca vorbesti cu una face-to-face sa vedeti ce figuri si idei au in cap :)

Retinerea circumstantelor atenuante,ramane la latitudine instantei si este" foarte legala" si "foarte constitutionala"
Cu tot respectul,cred ca este cel putin hazardat sa emiteti pareri cu privire la o materie pe care , este evident ca nu o stapaniti.
r.gabi a scris:

Retinerea circumstantelor atenuante,ramane la latitudine instantei si este" foarte legala" si "foarte constitutionala"
Cu tot respectul,cred ca este cel putin hazardat sa emiteti pareri cu privire la o materie pe care , este evident ca nu o stapaniti.

:((:((:((

Bine, dar atunci ce ne facem? fiecare infractor zice ca ii pare rau si ca promite ca va... si scapa mai usor :|
Nu este o regula si, din punctul meu de vedere, o simpla parere de rau nu are foarte mare relevanta in fata instantei. Cum am mai spus, orice inculpat zice ca ii pare rau cand se vede "cu musca pe caciula".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Circumstante atenuante- omor roberto3 roberto3 Buna ziua. Intr-un proces penal circumstantele atenuante se mai retin de catre instanta daca intra in concurs cu recidiva? E grav daca inculpatul este ... (vezi toată discuția)
L202/2010 si circumstantele atenuante ContSters170716 ContSters170716 Buna, Lansez si eu o dezbatere. Avand in vedere prevederile L 202/2010 in ceea ce priveste recunoasterea faptelor retinute in rechizitoriu, iar ca efect ... (vezi toată discuția)
Omor din culpa Vali30 Vali30 Varu meu este acuzat de omor din culpa a condus sub influenta alcoolului si pasajerul din dreapta a decedat. Intrebarea mea este ; Se tine cont ca alcoolu in ... (vezi toată discuția)