am o mare nedumerire. la o institutie publica, daca am in soldul contului 419 avansuri de la diversi mai vechi de 3 ani (unele sume sunt chiar de 5 ani), le mai dau banii inapoi daca s-a implinit termenul de prescriptie sau la momentul implinirii termenului de 3 ani le fac venituri? in opinia mea le fac venituri si le dau la bugetul de stat dar nu stiu baza legala
in mod normal acele sume trebuie returnate. Persoanele trebuie instiintate sa isi ridice sumele. Daca nu le ridica, sunteti obligata sa le "consemnati la CEC" si astfel scapati rapid aceste sume.
Nu este onorabil ca o institutie publica sa isi aproprieze avansurile de la "diversi".
Acele avansuri sunt totusi sume ale contribuabilor.
Exista totusi baza legala si pentru impozitarea lor ca venituri, numai ca va trebui sa cercetati la fiecare suma in parte daca este prescrisa sau nu.
La alte institutii, toate diferentele constatate la taxe de stat, sau sume neridicate, taxe de licitatii neridicate, mici garantii... etc.... toate aceste institutii returneaza prompt in contul diferenta in contul din care au fost achitate initial sau instiinteaza contribuabilul sa se prezinte la casierie sa le ridice.
Nu lasa sa treaca 3 ani.
Termen de prescriptie
avas
Buna ziua.Pe scurt am urmatoarea problema:in mai 2003 ,dupa un control din partea Garzii financiare , am primit o amenda ,pe persoana fizica (fiind ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.