Am primit in avans o suma de bani reprezentand licente de la diferite persoane (fizice sau juridice). Ulterior insa aceste sume constituite cu titlu provizoriu au fost calculate la un nivel inferior. In consecinta, am intocmit facturi de stornare pt diferentele aferente si am returnat sumele primite in avans.
Insa, la un control, am fost informata ca aceste sume s-au prescris si ca am procedat gresit la returnarea lor stirbind astfel veniturile companiei si am prejudiciat bugetul statului cu sumele aferente. As avea rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarele aspecte:
- baza legala potrivit careia sumele respective s-au prescris si in ce termene - Eu stiu ca cel care se prescrie este dreptul la actiune pt recuperarea sumelor respective iar perioada este de 3 ani cf Art 3 din Decretul 167/1958. Se aplica si in acest caz? Mai exista alte prevederi legale in acest sens?
- baza legala potrivit careia am procedat gresit (chiar daca s-au prescris sumele) la stornarea diferentelor primite in plus, in sensul obligativitatii transformarii sumelor in venituri pt companie. (mentionez ca este forma despre o agentie publica - cel prejudiciat fiind bugetul statului).
Dupa parerea mea nu ati actionat ilegal, poate doar imoral ( fata de interesele companiei ). Bineinteles ca se aplica prevederile decretului 167/1958. Cum spuneati si dumneavoastra prescriptia face referire la dreptul creditorului de a obliga debitorul la plata datoriilor si nu la stingerea acestora. Concret, in momentul in care intervine prescriptia acele datorii nu se considera stinse, ci se considera stinsa doar obligatia platii lor.
Este posibil sa existe baza legala care sa sanctioneze angajatul care actioneaza impotriva intereselor companiei, insa eu nu am cunostinte despre existenta vreunei asemenea legi.
P.S.: "Ca efect al implinirii termenului de prescriptie extinctiva, obligatia civila care intra in continutul raportului juridic civil se transforma din obligatie perfecta in obligatie imperfecta, nemaiputand fi adusa la indeplinire prin intermediul fortei coercitive astatului, insa poate fi executata de bunavoie." ( G. Boroi, Drept Civil )
Prescriptie
cola
Cand se stinge obligatia debitorului in cazul in care creditorul nu a solicitat expres datoria in ultimii sase ani , suma este prescrisa? Temei legal ? ... (vezi toată discuția)