avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire si act partaj voluntar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire si act partaj voluntar

In anul 1983, dupa decesul mamei, cei patru fii, mostenitori ai acesteia, au convenit sa atribuie drepturile ce le revin asupra casei parintesti unuia dintre acestia. In anul 2000, in urma obtinerii titlului de proprietate s-a intocmit un act de partaj voluntar prin care s-a convenit de aceeasi mostenitori ca "curti si constructii-CC" sa revina altuia decat cel din 1983. Va rog sa-mi raspundeti:
- cine este actualul proprietear al casei si curtii parintesti?
- poate mostenitorul caruia i s-a atribuit casa parinteasca in anul 1983 sa intocmeasca documentatia cadastrala in anul 2010 in asa fel incat, desi avea prin actul de partaj voluntar atribuit "teren arabil" intravilan situat in jurul "curti-constructii", astfel incat el sa devina posesor al "curti-constructii" cu alte vecinatati decat cele stabilite prin actul de partaj voluntar, iar celalalt mostenitor prevazut in actul de partaj voluntar ca posesor al "CC" sa apara ca posesor de "teren arabil" cu alte vecinatati decat cele stabilite prin actul de partaj voluntar?
Va multumesc pentru raspuns.
Cu deosebit respect,
Marcel Oprea
Cel mai recent răspuns: marcoro , utilizator 19:38, 2 Noiembrie 2010
Intrucit titlul de proprietate s-a emis in 2000 iar intelegerea a avut loc in 1983, qactul de partaj voluntar este cel care facut ulterior titlului are cacater declarativ. Cel care a primit si posedat terenul nu poate face decit o actiune de anulare a titlului si partajului si eventual sa invoce folosinta indelungata ca ucapiune in favoarea sa
Va multumesc pentru raspuns. V-as ruga sa-mi dati cateva detalii ref. la continutul Art.23 din legea cadastrului si a publicitatii imobiliare, nr. 7/1996: "Daca mai multe persoane si-au cedat succesiv una celeilalte dreptul real asupra unui imobil, iar inscrierile nu s-au facut, cel din urma indreptatit va putea cere inscrierea dobandirilor succesive odata cu aceea a dreptului sau dovedind prin inscrisuri originale intreg sirul actelor juridice pe care se intemeiaza inscrierile."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, as vrea sa va cer parerea in urmatoarea situatie: ... TreesCoding TreesCoding Buna ziua, As vrea sa va cer parerea in urmatoarea situatie: Acum 2 ani a decedat mama. Tatal si cei doi copii mostenitori au facut succesiunea dupa mama, ... (vezi toată discuția)
Succesiune danielapreda danielapreda Buna ziua, Tatal meu a decedat in august 2015 iar mama in decembrie 2015. Noi suntem doi frati si am dori sa facem succesiunea. Cand a facut succesiunea ... (vezi toată discuția)
Intrebare iesire din indiviziune costi.voicu costi.voicu Buna ziua, Daca pe un titlu de proprietate o casa + teren de 3000mp apar ca 2 mentiuni: una de 1500mp in care este inclusa si casa si una de 1500mp care ... (vezi toată discuția)