Minerii de la Crucea intră în fiecare zi la muncă, şase ore. Scormonesc prin maţele pământului să-şi facă norma zilnică de un metru cub de minereu de uraniu. Salariul „cârtiţelor” umane de lângă Vatra Dornei nu sare de 21 de milioane. După 15 ani pot ieşi la pensie. Care nu e mai mare de 1.600 de lei. Nepoţii lor vor afla dacă bunicii şi-au ales bine meseria. Cancerul, se spune, se transmite la fiecare a treia generaţie. :sorry:
Autor: Mihnea-Petru Pârvu
Cu ochii pe contorul Geiger-Muller, ortacii de la Crucea pot ieşi la pensie după 15 ani de muncă în subteran.
Este vorba despre activitate lucrata in conditii speciale, conform art. 20, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 19/2000 (zonele I si II de expunere la radiatii).
Persoanele care au lucrat cel putin 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau cel putin 17 ani în zona II de expunere la radiatii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta.
Art. 20 - Legea nr. 19/2000
(1) În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din:
.............................................
b) activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii.
Zona 1 de radiatii
core
Buna seara! Am lucrat din anul 1992 la Fabrica de combustibil nuclear Pitesti,pina in 01.01.2009.cind am iesit la pensie pentru munca depusa si limita de ... (vezi toată discuția)