Am si eu o mare nedurmerire!Zilele trecute am vazut un contract prin care o persoana fizica credita,fara dobanda, o persoana juridica iar aceasta garanta cu toate bunurile imobiliare si mobiliare la care se adauga si promisiunea administratorului firmei ca gireaza si el imprumutul cu bunurile lui. Se poate investii cu formula executorie si executa un astfel de contract? Am intrebat un executor judecatoresc si mi-a raspuns ca se poate intrucat "contractul este legea partilor" , iar un avocat mi-a spus ca nu se poate intrucat nu se incadreaza in cerintele codului de procedura civila.
Mentionez ca acest contract respecta toate cerintele legii, in sensul ca era semnat de parti,era in doua exemplare originale si avea numar de inregistrare dat de debitoare.
Multumesc anticipat pentru opinii!
Executorul are dreptate.
Bineinteles ca un astfel de contract este perfect valabil si poate fi investit cu formula executorie.
Mi-e greu sa cred ca un avocat a spus ca nu se poate.
Poate era avocati de divorturi.
As incepe prin a va multumi domnule avocat pentru opinia dumneavoastra( asa am crezut si eu initial ca este). Insa, asa cum mentionasem in titlu contractul era sub semnatura privata. Si...din nefericire pentru persoana care era creditor contractul nu a fost investit de instanta de judecata.Mi-a aratat motivarea care spunea ca respectivul contract nu poate fi investit cu formula executorie decat in cazul in care era autentificat la notar, drept urmare respinge cererea de investire cu formula executorie.
L-am sfatuit sa formuleze recurs(costurile erau pana in 15 lei cu tot cu expedierea recursului) insa i-am spus sa nu se astepte la nimic bun.#-o
Cautand o sustinere a ceea ce ati afirmat dumneavoastra am descoperit intamplator urmatoarea pagina de net:
www.camera-executorilor-oradea.ro/lucrari/index.php?nr=42&lang=ro&index=1 unde sunt enumerate toate actele ce pot fi investite cu formula executorie sau sunt executorii de drept iar contractele sub semnatura privata nu se aflau printre ele.
Asta nu ma descurajeaza sa cred ca legiuitorul va lua in considerare aspectul legii partilor, facand mai facila asa zisa "justitie".
Cu stima