avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauza de neconcurenta intre soc. com.
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauza de neconcurenta intre soc. com.

Buna. Soc. mea a avut un contract de distributie produse cu o soc. com.; dupa incheierea acelui contract de distrib , respectiva soc. s-a apucat sa produca acelasi tip de produs ca si al soc. mele. Dupa schitele si dtatele mele. In contractul de distributie pe care il aveam incheiat cu respectivii, era prevazuta urmatoarea clauza: "Obligatiile distribuitorului: - are obligatia sa nu distribuie alte produse similare sau cu rol functional similar ce apartin altor firme. Aceasta obligatie se extinde si pentru perioada de 12 luni de la data incheierii acestui contract" - atat!
Intrebare: Acum, dupa un an de cand "harnicii producatori" au produs si vandut prin societatea cu care am avut contract, acelea-si produse ca ale mele cu acelasi rol functional, pot sa ii actionez in justitie pentru daune morale si materiale, pe baza acelei specificatii din contract?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 12:18, 1 Noiembrie 2010
Codul civil- Art. 969. Conventiile legal fãcute au putere de lege între pãrtile contractante.
Art. 970. Conventiile trebuie executate cu bunã-credintã.
Ele obligã nu numai la ceea ce este expres într-însele, dar la toate urmãrile, ce echitatea, obiceiul sau legea dã obligatiei, dupã natura sa
Legea privind combaterea concurentei neloiale nr. 11/1991
ART. 1
Comerciantii sunt obligati sa isi exercite activitatea cu buna-credinta, potrivit uzantelor cinstite, cu respectarea intereselor consumatorilor si a cerintelor concurentei loiale.
In intelesul prezentei legi:
a) este considerata ca fiind contrara uzantelor comerciale cinstite utilizarea in mod neloial a secretelor comerciale ale unui comerciant prin practici de genul neexecutarii unilaterale a contractului sau utilizarii unor proceduri neloiale, abuzului de incredere, incitarii la delict si achizitionarii de secrete comerciale de catre tertii care cunosteau ca respectiva achizitie implica astfel de practici, de natura sa afecteze pozitia comerciantilor concurenti pe piata;

b) constituie secret comercial informatia care, in totalitate sau in conexarea exacta a elementelor acesteia, nu este in general cunoscuta sau nu este usor accesibila persoanelor din mediul care se ocupa in mod obisnuit cu acest gen de informatie si care dobandeste o valoare comerciala prin faptul ca este secreta, iar detinatorul a luat masuri rezonabile, tinand seama de circumstante, pentru a fi mentinuta in regim de secret; protectia secretului comercial opereaza atata timp cat conditiile enuntate anterior sunt indeplinite;
ART. 2
Constituie concurenta neloiala, in sensul prezentei legi, orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite in activitatea industriala si de comercializare a produselor, de executie a lucrarilor, precum si de efectuare a prestarilor de servicii.
ART. 3
Incalcarea obligatiei prevazute la art. 1 atrage raspundere civila, contraventionala ori penala, in conditiile prezentei legi.
ART. 6

Persoana care savarseste un act de concurenta neloiala va fi obligata sa inceteze sau sa inlature actul, sa restituie documentele confidentiale insusite in mod ilicit de la detinatorul lor legitim si, dupa caz, sa plateasca despagubiri pentru daunele pricinuite, conform legislatiei in vigoare.

__________
__________

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurenta neloiala ramonadaniela ramonadaniela daca am un spatiu cdomerial unde comercializez un anumit produs iar fostul chirias care comerciant care promova acelas produs ca si mine vine si pune un bener ... (vezi toată discuția)
Obligatia de predare a marfurilor contrafacute alinabarbos alinabarbos Imi poate spune cineva daca gasesc un text de lege din care sa rezulte obligatia de predare a bunurilor contrafacute ? (vezi toată discuția)
Concurența neloială elena.sem elena.sem Se poate da in judecata o firma care face concurenta neloiala? (vezi toată discuția)