avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... 97 de zile in spatiul schengen
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

97 de zile in spatiul schengen

buna ziua!
ma aflu in vizita la prieteni intr-o tara din spatiul schengen. biletul de avion a fost cumparat dus intors cu interval de 97 de zile. exista posibilitatea sa schimb data de intoarcere dar costa destul de mult. as vrea sa stiu care este regula in vigoare privind vizitarea sptiului schengen, eventual care sunt complicatiile care apar daca depasesc cele 90 de zile. din cate imi aduc aminte parca nu am facut passport control cand am intrat aici in tara, pe pasaport n-am nicio viza sau stampila din care sa reiasa data intrarii.
stiu "din auzite" ca pot petrece 3 luni (90 de zile) fara a face formalitati de stabilirea rezidentei ( pe care le-as face daca nu ar fi foarte complicat cu copilul meu minor care este in incredintarea mea dar fara hotarare judecatoreasca, deci banuiesc ca nu-i pot schimba domiciliul cand vreau eu).
multumesc!
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 14:03, 2 Noiembrie 2010
In cele mai multe tari din UE nu este necesara indeplinirea formalitatilor de stabilire a resedintei. Este suficienta doar anuntarea la serviciul de evidenta a populatiei /politie/alte autoritati ca locuiti la o anumita adresa. Acesta se face fie de, fie impreuna cu persoana care este anuntata la adresa respectiva, indiferent daca este proprietar sau chirias. Anuntarea dureaza cateva minute (depinde de aglomeratie) si este de regula gratuita.

Doar daca in legislatia tarii respective este precizata obligatia anuntarii daca locuiti la o anumita adresa mai mult de un numar de zile, sunteti pasibila de o amenda. In conditiile in care nu exista nici un document care sa consemneze de cand locuiti la o adresa, e destul de greu de dovedit ca ati incalcat vreo lege.

Exact acelasi lucru este facut de hoteluri, ele au obligatia de a anunta la evidenta populatiei orice turist cazat, indiferent cata vreme locuiti in hotel.
Aveti dreptul de sedere 90 de zile intr-un interval de 6 luni intr-o tara membra a Uniunii Europene (nu e vorba de Schengen). Totusi, trebuie sa va interesati daca nu aveti obligatia de a va inregistra la politia din respectiva localitate.

Daca depasiti perioada de 90 de zile, vi se poate interzice intrarea in acea tara pana la 5 ani. Bineinteles, trebuie sa-si dea seama.

Vizitati site-ul MAE sau de exemplu Ghidul romanului in UE pentru detalii
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat timp pot petrece ca "turist" in spatiul schengen? uglyduckling uglyduckling Buna ziua! As vrea sa stiu daca este adevarat ca nu pot sta decat 90 de zile intr-o tara din spatiul Schengen daca statutul meu este \"turist\". Adica nu ... (vezi toată discuția)
Carte identitate lavi23 lavi23 cartea mea de identitate expira pe 12 ianuarie 2012, daca plec din tara o sa am probleme la vama? precizez ca o sa fiu plecata numai 2 saptamani din tara. ... (vezi toată discuția)
Carte de rezidenta valida pentru intrarea in spania? mirceadobre78 mirceadobre78 Buna ziua, Am o intrebare putin mai complicata. Eu sunt roman dar casatorit cu o fata din Peru. Sotia are Carte de Rezidenta pentru Membrii de Familie ... (vezi toată discuția)