avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Validitate act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Validitate act aditional

Salutare,
am mare nevoie de o lamurire.
Sotia mea este angajata la o societate unde a semnat un act aditional.
Datorita faptului ca s-a ivit un post de nerefuzat in alta parte, doreste sa isi dea demisia.
In actul aditional semnat se stipuleaza faptul ca daca angajatul reziliaza (!?) CIM inainte de termen se obliga sa plateasca toate cheltuielile suportate de angajator (!?) proportional cu timpul neservit in folosul acestuia.
Actul aditional l-am uploadat pe un server gratuit pentru poze. Adresa este [ link extern ] /
Intrebarile mele sunt simple :
- este valid acest act nefiind vizat ITM ?
- exista un mijloc legal de calculare si obligare a angajatului de a plati aceasta "suma" pretinsa
- cunoscand implicatiile legale isi poate depune linistita demisia sau ar fi mai "cuminte" sa ramana pana la incheierea perioadei stipulate in act ?

Va multumesc !

P.S. - Sincere felicitari si multumiri pentru efortul de a creea , a sustine si mentine acest intrument de "luminare" al cetateanului nefamiliarizat cu jungla legislativa numit avocatnet.ro
a fost scolarizata sau a fost trimisa la cursuri de perfectionare ?
in acest caz va trebui sa achite contravaloarea cursurilor, delegatiilor, diurnelor, deconturilor etc. date in acest sens

cat a trecut din perioada contractuala ?

dupa cate stiu eu a aparut o prevedere , modificare privitor la clauzele de confidentialitate.....trebuie sa caut....
Clauza de confidentialitate
La articolul 26 din Codul Muncii se precizeaza: "Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca."

Exista si o prevedere care este valabila atat pentru angajator, cat si pentru angajat. "Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese."

In alte tari se semneaza un fel de clauza de confidentialitate inca de la interviul de angajare, de obicei la cel de-al doilea prin care trece candidatul. Acest model este preluat si in noul Cod al Muncii romanesc, la aliniatul 5 din articolul 17: "Cu privire la informatiile furnizate salariatului, prealabil incheierii contractului individual de munca, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate."

"Clauza de neconcurenta il obliga pe salariat sa nu presteze, in interesul propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau si il obliga pe angajator sa ii plateasca salariatului o indemnizatie lunara."

In afara de aceasta prevedere, Codul Muncii mai mentioneaza urmatoarele:

Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce ii sunt interzise salariatului pe durata contractului.
Indemnizatia datorata salariatului se negociaza si este de cel putin 25% din salariu.
Clauza de neconcurenta nu poate fi stabilita pe durata perioadei de proba.
Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

Si pentru ca este ceva nou in legislatia noastra, articolul 22 detaliaza si mai mult:

Aliniatul 1. Clauza de neconcurenta nu isi mai produce efectele la data incetarii contractului individual de munca.
Aliniatul 2. Prin exceptie de la prevederile alin. (1), clauza de neconcurenta isi poate produce efectele si dupa incetarea contractului individual de munca, pentru o perioada de maximum 6 luni, in cazul functiilor de executie, si de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat functii de conducere, daca o astfel de perioada a fost convenita expres prin contractul individual de munca.
Aliniatul 3. Prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului.

P
Modificarea contractului individual de munca


In conformitate cu art.9 alin.2 din legea 130/1999 angajatorii sunt obligati sa depuna la ITM actele privind modificarea si incetarea contractelor individuale de munca in termen de 5 zile de la perfectarea acestora:
art. 41 alin. 1 din Codul Muncii precizeaza:
Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. In acest sens se va intocmi un act aditional in 3 exemplare care se va depune pentru inregistrare la ITM Timis

Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:

- durata contractului
- locul muncii
- felul muncii
- conditiile de munca
- salariul
- timpul de munca si timpul
de odihna


In concluzie
verificati la ITM daca s-a depus actul aditional iar daca nu este inregistrat NOROC si BAFTA in continuare :)
- cursuri de formare nu au existat
- din perioada contractuala au trecut 6 luni
- la ITM nu cred ca s-a inregistrat deoarece actul a fost intocmit in 2 exemplare :
unul la angajat , unul la angajator.
deci la ITM nu a avut ce sa se duca :D

Later edit :
ce am uitat sa spun este ca astazi s-a aflat faptul ca firma este in dizolvare juridica din mai 2007, lucru necomunicat catre angajati, o colega de a sotiei a primit vestea de la o banca la care dorea sa-si faca un credit
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2008
vallig, utilizator
Actele de modificare a contractului individual de munca se inregistreaza la ITM in termen de 5 zile de la perfectarea lor - Legea nr.130/1999 republicata. Modificarea contractului individual de munca referindu-se la oricare dintre urmatoarele elemente: durata contractului ; locul muncii; felul muncii; conditiile de munca; salariul; timpul de munca si timpul de odihna.
ITM-ul la inregistrarea acestor acte cere numai 2 exemplare. Pe exemplarul sotiei trebuie sa existe parafa inspectorului de la ITM.
Introducerea unor clauze de tip clauza de confidentialitate, clauza de mobilitate, clauza de neconcurenta in contractul individual de munca se face tot printr-un act aditional care nu se inregistreaza la ITM, el devenind practic o anexa la contractul de munca.

Alte discuții în legătură

Efectele clauzei de confidentialitate/neconcurenta in cazul demisiei andrei_o andrei_o Sunt reprezentant vanzari in cadrul unei firme. Acum 2 ani am semnat un act aditional la CIM cu o clauza care preciza ca pe perioada derularii contractului nu ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta alinnicolae alinnicolae Buna seara, Acum mai bine de o luna am fost concediat pe motive ce nu tin de persoana angajatului de la fostul loc de munca prin restructurarea postului.Am ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate AnnaMaria_ru AnnaMaria_ru Buna ziua! Sunt la inceput de drum la Resurse Umane si am deja niste intrebari.:\"> Doamna noastra directoare vrea ca ptr managerii firmei sa introduca o ... (vezi toată discuția)