In urma divortului si procesului de custodie,minorul mi-a fost incredintat spre crestere, iar sotul a fost obligat la platirea unei pensii de intretinere de 770lei lunar .Sotul refuza sa plateasca aceasta pensie de 9 luni, chiar daca a declarat in procesul de custodie, ca are o situatie mult mai buna decat a mea, ca locuieste in vila parintilor lui,si are un salariul net de 3000lei lunar , ca director la firmele tatalui sau. Pronuntarea sedintei a avut loc in iunie 2010, iar hotararea judecatoreasca a primit-o prin posta, in data de 31 aug 2010.Inaintarea popririi la locul de munca al sotului s-a facut (de catre instanta) la 31 august 2010, dar fiind firma tatalui sau, nu s-a executat poprirea.Hotararea a ramas definitiva la 4 oct 2010. Am incercat sa rezolv aceasta problema amiabil, dar acum dupa 9 luni de asteptare, pentru ca refuza sa plateasca, am depus plangere penala la sectia de politie.In urma vizitei la sectia de politie, am convingerea ca problema mea nu se va rezolva curand. Intrebarile mele sunt:
1.Pot sa deschid actiunea direct in instanta ?
2. Daca raspunsul este da, care este varianta mai rapida, doarece circuitul plangerii, de la politie la parchet si inapoi, dureaza cel putin doua luni?
3.In care varianta am dreptul sa cer o dobanda legala aplicata la suma datorata de 6300 lei , pana la platirea sumei la zi?
4.Pentru ca obligarea sotului de a plati pensia de intretinere, este un drept al copilului, ce drepturi mai are copilul in situatia prezentata, avand in vedere ca tatal se opune sa plateasca aceasta pensie si nu-i da sansa copilului sa aibe un nivel de trai mai ridicat?
5.Procedand astfel, sotul , ma agreseaza economic, pana la platirea sumei datorate. Cum sa ripostez legal ?
6.Daca peste o luna, la politie, declara mincinos, ca nu mai are venituri ( si dovedeste cu o adeverinta falsa), va fi obligat sa plateasca retroactiv ? Daca la dosar are depusa adeverinta de salariu cu 3000 lei net lunar, pe perioada ianuarie -iunie 2010, ar fi suficient sa fie obligat la plata sumei ?
Multumesc.
firma era obligata sa instituie poprirea pe salariu, pentru suma respectiva, deci trebuie sa faceti o actiune pentru validarea popririi si firma la care lucreaza va fi obligata de instanta sa instituie poprirea, altfel se sav infract de nerespectare a hot judecatoresti