avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... primirea la zi a pensiei de intretinere restanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

primirea la zi a pensiei de intretinere restanta

De 9 luni, mai exact din februarie 2010, sotul refuza sa platesca pensia de intretinere ,nerespectand hot jud data in iunie a.c.incalcand astfel disp art 305 si 271 cod penal, chiar si dupa ce a primit in 31 aug 2010 , incheiere de poprire de la instanta, el fiind tertul poprit ( lucreaza la firma proprie). Datoria lui se ridica la suma de 6.900 lei ( 9 luni x 770 lei /luna) . Astazi dupa 2 luni de la incheierea de poprire, mi-a trimis doar suma care reprezinta pens de intret pe doua luni, si mi-a specificat pe mandatul postal, ca ar fi pe luna februarie si pe luna noiembrie 9 adica prima si ultima luna restanta).Daca procedeaza astfel lunar , platind doar pentru luna in curs si ptr o luna restanta, vor mai trece inca 7 luni pana la achitarea datoriei fata de copil .Inteleg ca ma numesc "creditor" in termeni juridici, dar nu sunt de acord sa accept asta, si ma gandesc ca exista legi si metode sa-si plateasca datoria integral .
Va rog sa-mi spuneti, ce altceva as putea face, pentru a -l forta legal, sa fie la zi cu plata pensiei .
In data de 1 noiembr am facut plangerea penala de abandon politie si sunt in asteptarea rezolutiei. Am aflat de la dvs ca pot face actiune de validare a popririi, si urmeaza sa o depun, cand se vor implini 3 luni de la data de 31 aug cand tertul poprit, a primit incheierea de poprire.
1.M-ar interesa sa stiu daca prin "validarea popririi" , pot cere suma totala restanta, sau o dobanda legala, pentru aceasta intarziere.
2. Sa duc plangerea penala de abandon la parchet?
3 Sa fac si plangere pentru nerespectarea hot judec ( art 271 cod pen)?
Va rog sa ma ajutati, pentru ca nu mi se pare corect, ca fostul sot, sa-si deschida acest credit la mine , fara ca eu sa fiu de acord...
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 15:10, 3 Noiembrie 2010
Conform dispozitiilor instantei, retinerea si virarea pensiei de intretinere o face tertul poprit. Dv doriti sa primiti toata suma odata, numai ca, in conformitate cu dispozitiile legale, retinerile nu pot depasi 33 % din venitul net atunci cand exista un singur credtior. In aceasta situatie, veti primi suma restanta esalonat, nu toata odata, pana la concurenta sumei datorate. Nu se poate vorbi de vreun credit in aceasta situatie..
Punctual:
1. Puteti cere suma totala restanta si dobanda legala, validarea popririi fiind un veritabil proces, cu dezbateri contradictorii, in care instanta, verificind existenta raporturilor dintre debitor si creditor, stabileste cuantumul creantei urmarite si constata existenta si cuantumul creantei poprite. In acest cadru procesualdvs. va revine sarcina dovedirii existentei si cuantumului creantei poprite. Va sfatuiesc ca in cadrul validarii sa chemati tertul poprit la interogatoriu(chiar daca este acelasi cu debitorul) , eventuala absenta a acestuia sau refuzul de a raspunde, putind fi considerat de instanta ca o marturisire deplina.
2. Puteti depune plangerea penala de abandon de familie (prin neplata pensiei de intretinere) la parchet, dar inceperea unei urmariri penale ar putea suspenda actiunea civila (art.244 al.(1) pct.2 C.pr.civ.).
3. Nu sunt intrunite conditiile referitoare la modalitatile de savarsire a acestei fapte penale, pentru care legea prevede numai anumite modalitati (3) ale faptei, ca element al laturii obiective a infractiunii, acestea fiind de stricta interpretare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplatirea pensiei de intretinere netie netie Subiect: neplatirea pensiei de intretinere-art 305, lit c, cod penal In urma divortului si procesului de custodie,minorul mi-a fost incredintat spre ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare dupa actiunea de executare silita luminita_grigore luminita_grigore Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am divortat cu acordul partilor, in octombrie 2011, minorul mi-a fost incredintat mie spre crestere si ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare Alexandra1970 Alexandra1970 Buna ziua Stimate Doamne si Domni, Indraznesc sa va cer parerea intr-o problema pe care nu stiu cum sa o gestionez mai departe. Eu am 19 ani si sunt inca ... (vezi toată discuția)