avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Executare silită

Neplata pensiei alimentare

Buna ziua Stimate Doamne si Domni,
Indraznesc sa va cer parerea intr-o problema pe care nu stiu cum sa o gestionez mai departe. Eu am 19 ani si sunt inca eleva in invatamantul de stat .Pensia alimentara cuvenita pana la 18 ani a fost achitata de catre tatal meu, iar dupa implinirea varstei de 18ani, nu a mai binevoit sa plateasca. Am depus in justitie o cerere in care am aratat ca sunt inca eleva si instanta a hotarat ca tatal meu sa plateasca mai departe pana ce voi termina scoala , nu mai tarziu de 26 ani si i s-a fixat o pensie alimentara de 86 ron, acesta motivand ca are un salariu de 481 ron si inca un copil in intretinere. Procesul s-a judecat in decembrie, decizia am primit-o in februarie, iar firma la care este angajat, nu a platit inca nici un leu, acum fiind luna mai. Cu toate ca firma a primit o decizie in acest sens, si anume ca plata sa se faca retroactiv, asta insemnand pe o perioada de un an si mai departe pana la finalizarea studiilor. Am sunat la firma respectiva sa ma interesez de ce nu primesc totusi niic un ban cum ar fi normal si legal si mi s-a spus ca nu pot face poprire pe salariu paratului deoarece nu au voie decat 25% din venit sa ii opreasca plus ca ei considera legal ca plata pensiei alimentare sa o plateasca din momentul in care au primit decizia, adica luna martie, iar restul ramas retroactiv sa plateasca paratul..Nu mi se pare normal asa ceva odata ce in decizia instantei scrie clar ''Vă înaintăm alăturat încheierea de înfiinţare a popririi, în conformitate cu prevederile art. 453 alin. 2 şi 454 alin.1 Cod procedură civilă, care este executorie fără altă formalitate, potrivit dispoziţiilor art. 278 pct. 3 Cod procedură civilă, urmând a confirma primirea acesteia şi începerea executării.''
Ce ma sfatuiti va rog sa fac mai departe si va rog sa imi spuneti daca au dreptate cei de la firma?
Cu multa stima si multe multumiri anticipate,
Cel mai recent răspuns: Alexandra1970 , utilizator 20:14, 8 Mai 2012
Avem art 460 Cod procedura civila:
Poprirea

Art. 460

(1)Dacă terţul poprit nu-şi mai îndeplineşte obligaţiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv în cazul în care, în loc să consemneze suma urmăribilă a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, în termen de 3 luni de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa de executare, în vederea validării popririi.

(2)Instanţa va cita creditorul urmăritor, debitorul şi terţul poprit şi, dacă din probele administrate rezultă că terţul poprit datorează sume de bani debitorului, va da o hotărâre de validare a popririi prin care va obliga terţul poprit să plătească creditorului, în limita creanţei, suma datorată debitorului, iar, în caz contrar, va hotărî desfiinţarea popririi. Terţul poprit care, cu rea-credinţă, a refuzat să-şi îndeplinească obligaţiile privind efectuarea popririi, va putea fi amendat, prin aceeaşi hotărâre, cu o sumă cuprinsă între 200 lei şi 1.000 lei.

(3)Dacă sumele sunt datorate periodic, poprirea se validează atât pentru sumele ajunse la scadenţă, cât şi pentru cele care vor fi scadente în viitor, validarea producându-şi efectele numai la data când sumele devin scadente.

(4)După validarea popririi, terţul poprit va proceda, după caz, la consemnarea sau plata prevăzută la art. 456, în limita sumei determinate expres în hotărârea de validare. În caz de nerespectare a acestor obligaţii, executarea silită se va face împotriva terţului poprit, pe baza hotărârii de validare ce constituie titlu executoriu.
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra, dar sincera sa fiu nu prea m-ati lamurit.
Considerati ca e normal ca firma angajatoare a paratului sa plateasca doar din momentul primirii deciziei judecatoresti si nu retroactiv asa cum scrie in decizie? E normal sa ii faca reclamantului poprire pe salariul doar 25%? Nu credeti ca e un abuz si incear
Incearca sa tergiverseze plata pensiei in defavoarea mea? e cazul sa fac plangere penala pentru infractiunea de abandon de familie?
Inca o data mii de multumiri,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Validarea popririi ContSters183043 ContSters183043 Cum se depune validarea popririi si cine o poate depune? De asemenea in ce termen de la efectuarea popririi se poate depune si unde se face acest lucru? (vezi toată discuția)
Instiintare retineri anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog, imi puteti spune in cazul cand un salariat are restante la o banca si firma primeste instiintare de retineri, este obligata sa faca ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatar pensie alimentara closer closer Platesc pensie alimentara pentru 2 fii ai mei deveniti acum [b]majori[/b]. Am solicitat la serviciul unde lucreaz ca plata pensiei sa se vireze direct pe ... (vezi toată discuția)