avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Bun imobil aflat in patrimoniul unei PFA desfiintate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Bun imobil aflat in patrimoniul unei PFA desfiintate

Buna ziua!

Cu sincera convingere ca ma veti ajuta cu unele informatii utile, va prezint urmatoarea situatie:
- in anul 2008 PFA al carei titular am fost a achizitionat un apartament; ulterior, PFA s-a desfiintat si a fost radiata din Registrul Comertului, insa apartamentul figureaza in evidentele fiscale, cat si in cele de publicitate imobiliara (Cartea funciara) pe numele PFA. Care este modalitatea prin care as deveni eu proprietarul acestui apartament?
M-am gandit la un contract de vanzare-cumparare, insa avand in vedere ca PFA a fost desfiintata, nu ar exista vanzator.
Am citit Ordinul MFP nr. 1.040 din 8 iulie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile în partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, la pct. 35 ------ "În cazul în care bunurile din patrimoniul afacerii trec în patrimoniul personal al contribuabilului, suma reprezentând contravaloarea acestora se include în venitul brut, considerându-se o înstrainare."
Nelamurirea mea este: cum se face aceasta trecere din patrimoniul afacerii in patrimoniul contribuabilului?

Va multumesc pentru atentia acordata!
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 22:31, 2 Noiembrie 2010
Registrul Comertului trebuia sa va elibereze un certificat constator al dreptului dvs ( persona fizica) de proprietate asupra casei. Cu certiicatul constator mergeti la cartea funciara si faceti intabularea casei pe numele dvs si la DITL deschideti rol fiscal pe numele dvs.
De la Registrul Comertului mi-au eliberat certificatul de radiere si mi-au comunicat ca nu sunt abilitati sa faca mentiuni in cuprinsul acestuia (si nici in alt document) cu privire la patrimoniul PFA desfiintate. Iar eu nu am inteles cine ar fi abilitat sa efectueze aceste formalitati.
Revin cu rugamintea catre dvs. de a-mi furniza unele pareri, informatii cu privire la aceasta chestiune. De cateva zile mi-am canalizat eforturile, insa nu am ajuns la un rezultat concret. Constat ca in speta de fata internetul tace, nu am gasit nicio rezolvare...
Problema dvs. este intr-adevar dificila. Chiar in doctrina sunt pareri si pareri referitoare la faptul ca un PFA poate sa fie sau nu proprietar al unui imobil, deoarece aceasta este o entitate fara personalitate juridica. Unii spun ca este posibil ca ulterior poate sa se constituie un patrimoniu de afectatiune in care sa fie cuprins un bun imobil. Eu unul nu sunt de aceasta parere. Registrul comertului v-ar fi eliberat un certificat constatator daca proprietarul imobilului ar fi fost o societate comerciala, iar in urma radierii in conformitate cu art. 235 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, aveau obligatia sa o faca. Si practica notarilor in acest caz nu este unitara...Calea cea mai sigura este sa va adresati instantei, pentru ca hotararea ce o va da sa va recunoasca dreptul de proprietatea. Evident acest demers trebuie sa vi-l instrumenteze un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat Pfa_pfa Pfa_pfa Daca un PFA care a facut contract de comodat pe o camera dintr-un apartament comite ilegalitati exista posibilitatea sa li se ia casa proprietarilor? (vezi toată discuția)
Transfer proprietate de pe firma pe persoana fizica (asociat ... weisIA weisIA Transfer proprietate de pe firma pe persoana fizica (asociat unic) Tatal meu a avut o firma avand ca si asociat unic pe el insusi. Aceasta firma avea drept ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate asociat unic dupa radierea societatii diana petculescu diana petculescu Situatia este urmatoarea: nu pot face carte funciara pe numele meu, pentru bunul imobil ce-mi revine ca asociat unic dupa radierea societatii, fara lichidare, ... (vezi toată discuția)